Autor: Kristi Malmberg • 6. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijahinnaindeks muutus vähe

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2013. aasta novembris võrreldes oktoobriga -0,4% ning võrreldes eelmise aasta novembriga 1,5%, teatas statistikaamet. Nii kuu- kui ka aastamuutust mõjutasid enim eluasemekulutused.

Kaubad olid 2012. aasta novembriga võrreldes 0,9% ja teenused 2,5% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta novembriga võrreldes langenud 0,9% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 2,3%.

2012. aasta novembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, millest omakorda üle 80% andis aastataguse ajaga võrreldes 26,8% kallimana kodudesse jõudnud elekter. Üle poole elektri põhjustatud indeksitõusust tasandas transpordi odavnemine tingituna aasta jooksul pealinnas sisse viidud tasuta linnatranspordist ja mootorikütuse odavnemisest. Mootorikütus oli 2013. aasta novembris 4,7% odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 15% kallinenud kala ning 15% odavnenud munad ja kohv.

Oktoobriga võrreldes olid novembris tarbijahinnaindeksi peamiseks mõjutajaks eluasemekulutused, mis andsid kogulangusest kaks viiendikku ning millest kodudesse jõudnud elektri 2,4%-line odavnemine andis omakorda 80%. Novembriks ostetud lennukipiletid olid 17,4% odavamad kui kuu varem ning andisid indeksi kogulangusest ligi kolmandiku. Suurem mõju indeksile oli veel puuvilja 8,4%-lisel odavnemisel. Võrreldes eelmise kuuga on toidukaupadest enim odavnenud mandariinid (26%) ja kallinenud värske kurk (18%).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757