Autor: Ave Lepik • 6. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitseamet leidis müügilt ohtlikke rõivaid

Tarbijakaitseamet kontrollis oktoobris lasterõivaste ohutust ning leidis nõuetele mittevastavaid lasterõivaid ning ohtliku kingapaari.

Amet leidis nõuetele mittevastavaid lasterõivaid 23 müügikohast. Ühest kauplusest leiti kingapaar, mis sisaldas dimetüülfumaraadi ehk DMF-i.

Lasterõivaid kontrollisid inspektorid kokku 44 müügikohas üle Eesti. Kõige rohkem oli nõuetele mittevastavaid lasterõivaid Ida-Virumaal, ja seda kümnes kaupluses.

Peamine rikkumine seisnes selles, et väikelastele mõeldud riietel olid ohtlikud paelad ja nöörid kaeluse- või kapuutsipiirkonnas. Need võivad takerduda mänguhoos erinevatesse atraktsioonidesse, jääda näiteks bussiuste vahele vms. Seetõttu kehtib Euroopa Liidus (EL) standard, mille järgi ei tohi kuni seitsmeaastastele lastele mõeldud rõivastel olla kapuutsi- ega kaelusepiikonnas paelu ja nööre.

Lisaks lasteriietele kontrollis tarbijakaitseamet oktoobris ka DMF-i sisaldust toodetes. Ameti inspektorid võtsid testimiseks neli toodet, mida kontrollis terviseameti labor. DMF-i leiti Yimaida meestekingadest, mida levitas Kiviõlis aadressil Metsa 3 asuv müügikoht. Müügikoha omanik on Disman Grupp OÜ.

Tootjad kasutavad DMF-i kaitseks hallitusseene eest, mis võib nahkmööblit ja -jalanõusid niiskes kliimas ladustamise ja transportimise ajal kahjustada. Tavaliselt pakitakse DMF väikestesse kotikestesse, mis kinnitatakse mööbli sisse või lisatakse jalatsikarpidesse. Nahktootesse imbunud DMF võib imbuda ka läbi riiete nahale ja põhjustada valulikku kontaktdermatiiti ning erinevaid allergilisi reaktsioone. Seetõttu on EL-is seda ainet sisaldavate toodete müük keelatud.

Tarbijakaitseamet on kõigi rikkumiste suhtes alustanud menetlust ning kõik eelpool nimetatud tooted on praeguseks müügilt kõrvaldatud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757