Autor: Maarit Eerme • 9. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Kaubamaja tellib sammaste lisakontrolliks ehitusekspertiisi

Tartu Kaubamaja palus koheselt, kui ajakirjanduses ilmusid viited sammastes olevates mõradest, anda tunnustatud ehituseksperdil hinnang hoonet ümbritsevate sammaste seisundi kohta.

Tartu Kaubamaja sammastes olevad mõrad ei kujuta ehituseksperdi kinnitusel varinguohtu, kuid ettevõte tellib postide täpse seisundi väljaselgitamiseks põhjaliku ekspertiisi.

Eesti Maaülikooli Metsandus- ja maaehitusinstituudi ehituskonstruktsioonide dotsent, volitatud ehitusinsener Jaak Valgur ütles, et hoone tavapärase kasutamise korral esmahinnangul konstruktsioonide varinguohtu ei ole ning postide kandevõime on säilinud.

“Visuaalsel vaatlusel võib eeldada, et mõrade võrgustik on tekkinud postide betoontorusesse ehk väliskesta,” sõnas Jaak Valgur. “Pragudevõrgustik postide väliskestas on tekkinud tõenäoliselt betooni mahukahanemise, temperatuurimuutuste ja niiskuse koosmõjul.”

“Tartu Kaubamaja tellib järgmise nädala alguses hoone sammaste põhjaliku ekspertiisi, mis sisaldab konstruktsioonide seisundi kohapealset hindamist ja selle põhjal sooritatavaid kandevõime kontrollarvutusi,” lausus Tartu Kaubamaja keskuse tegevjuht Marju Jeedas. “Jälgime hoone tehnilist seisundit igapäevaselt. Suhtume mõradesse väga tõsiselt ning püüame viivitamatult saada nende kohta täieliku selguse.”

Tartu Kaubamaja hoone välisperimeetril paiknevad ümarpostid on valmistatud raudbetoonist liitkonstruktsioonis: väliskesta moodustavad tehases valmistatud 70 mm seinapaksusega ja 600 mm läbimõõduga valgest betoonist monteeritavad torud, mille sissemusse on kohapeal paigaldatud vajalik tööarmatuur ja valatud betoon.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757