Liit: seadusemuudatus tooks pisivarguste kasvu

Eesti Turvaettevõtete Liit on kindel, et kriminaliseerimise määra planeeritav tõstmine praeguselt 64 eurolt 200 eurole põhjustab pisivarguste kahjude plahvatusliku kasvu.

Eesti Turvaettevõtete Liidu tegevdirektori Kaupo Kuuskiku sõnul oleks mõistlik kriminaliseerimise määra piir 100 eurot. Sama ideega  pöördusid seadusemuudatust ette valmistava riigikogu poole ka Eesti Kaupmeeste Liidu esindajad.

„200euro piir on ilmselgelt liiga suur – see tagaks arvutada oskava poevarga 160-199eurose „päevateenistuse“ puhul lihtsale pätile lausa peaministri palgatasemele vastava elujärje,“ ütles Kuusik.

„Oma suure kogemustepagasi põhjal julgen küll väita, et pikanäpumehed on üsna taibukad tüübid ning seepärast oleme Kaupmeeste Liiduga sama meelt – kriminaliseerimise taseme nii järsk muutmine toob paratamatult kaasa kauplustes massilise vargustelaine," ütles ta.

Kuusiku sõnul tõi eelmine, 2001. aastal toimunud kriminaliseerimise määra kergitamine tuhandele kroonile ehk 64 eurole kaasa selle, et üleöö kerkisid kahju suuruselt muidu kõikuvad (reeglina sajast kroonist mõnesajani) poevarguste kahjud hetkega kordades, jäädes reeglina 900-1000 krooni vahele.

„Turvaettevõtetes räägitakse tänaseni lugusid legende, kuidas pikanäpumehed kauplustes, kalkulaatorid käes ja arvutasid hoolikalt – ikka selleks, et plaanitava poevarguse kahju jääks alla kriminaalkaristuseni viiva piiri,“ meenutas Kuusik. „Seetõttu on nad Eesti Kaupmeeste Liiduga ühte meelt – kui tingimata on vaja karistusseadustikus kriminaliseerimise määra tõsta, tõstke see 100 eurole.“

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara