Autor: Maarit Eerme • 16. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ohtlike toodete sisseveo hulk kasvab

Toll avastas detsembris tooteohutuse tingimustele mittevastavat kaupa 1703 ühikut ning antud valdkonna rikkumiste arv on maksu- ja tolliameti hinnangul kasvutrendis.

Mullu detsembris viisid maksu- ja tolliameti ametnikud piiridel läbi 2113 tollikontrolli, millest 1522 olid tulemuslikud. Kuu jooksul peeti kinni 494 255 sigaretti ja absoluutarvestuses 1041 liitrit piiritust.

Maanteekontrollide käigus avastati kolm rikkumist. Tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 30 korral, rikkumisi leiti 17 juhul. Keeldude ja piirangutega seotud juhtumitest võib välja tuua järgmised: 49 juhul ei lubatud vabasse ringlusse mittevastavaid ravimipreparaate, reisijate kontrollimisel tuvastati 53 juhul keeldude ja piirangutega kaupasid. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati 156 ühikut. Kütusekäitlejate (sh tanklate) kontrollimisel nõuetele mittevastavat kütust ei avastatud.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu hinnangul on avastuste järgi selgelt näha, et tooteohutuse valdkonna rikkumiste arv on kasvutrendis. „See on osalt seletatav sellega, et inimesed ostavad üha rohkem kaupasid interneti kaudu välismaalt, kus need on tihtipeale märkimisväärselt odavama hinnaga. Kuid väga odava hinna põhjuseks on paraku tihtipeale asjaolu, et kaup on võltsitud või ebakvaliteetne. Seda näitab ka intellektuaalset omandit rikkuvate kaupade avastuste osakaalu kasv,“ rääkis Koidu.

Tooteohutuse alased rikkumised tähendavad lihtsustatult öeldes seda, et tooted ei vasta Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele, sisaldavad ohtlikke ja mürgiseid aineid või puudub vastav info toote kohta sootuks.

Koidu sõnul on maksu- ja tolliameti ülesandeks kaitsta siseturgu ja takistada ohtlike ja keelatud kaupade pääsemist Eestisse ja Euroopa Liitu. „Kõik tooteohutuse nõuetele mittevastavad tooted peab amet piiril kinni ja need saadetakse tagasi või hävitatakse,“ rääkis Koidu. „Kauba tellijale keegi tekkinud kulusid ei hüvita, seega tuleks enne mingi toote tellimist kindlasti uurida selle vastavust ELi nõuetele.“

Näiteks saabus Eestisse 1440 päikesepatareidel töötavat plastiklille, mille puhul tolliregulatsioonide ja paberite mõistes oli tegemist mänguasjaga, kuid mis oma olemuse tõttu ei vastanud mänguasjadele esitatud nõuetele ja seetõttu ei saanud neid vabasse ringlusse lubada. Nimelt peab mänguasjadele olema enne turule laskmist paigaldatud kõigile nõuetele vastav ja selge vastavusmägis (??-märgis).

Samuti ei lubatud vabasse ringlusse Lätist saabunud mängu kiirpaate, mida oli 40 tükki. Kaupa üritati kõigepealt importida Euroopa Liitu Läti kaudu, kus neid samuti vabasse ringlusesse ei lubatud. See juhtum on hea näide selle kohta, et nõuded Euroopa Liidus kehtivad igal pool ühtemoodi ja pole mõtet erinevate riikide kaudu keelatud kaupade sissetoomisel õnne proovida - info liigub ametite ja riikide vahel operatiivselt.

Kinni peeti ka ohtlikumat kaupa, milleks olid asbesti sisaldavad pidurilindid, kokku 100 ühikut. ELis on aga keelatud toota, turule viia ja kasutada asbestikiude ja tooteid, millesse on sihipäraselt lisatud asbestikiude: kroküdoliit, amosiit, antofülliit, aktinoliit, termoliit, krüsotiil.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757