Piimahind teeb rekordilist tõusu

Jaanuaris jõudis piima kokkuostuhind rekordkõrgusele, mis omakorda toob kaasa üldise piimatoodete hinnatõusu.  

E-piima juhatuse liikme Jaan Mutli sõnul on piimatööstuse hinnad maailmaturul juba pikemat aega tõusuteel - jaanuaris on kokkuostetava piima hind aga koguni E-piima ajaloo kõrgeim. "Sel kuul maksame kilo pealt 39,5 eurosenti, detsembris oli see summa kaks senti odavam," märkis Mutli. "Sellest tulenevalt on tõusnud ka meie väljamüüdavate toodete hinnad."

Mutli andmetel mõjutab Eesti piimatööstust enim Leedu, kelle nõudlus määrab turu hinna. "Leedu ettevõtted pakuvad Eesti tööstustest paremat hinda ja veavad meie riigist välja ligikaudu 500 tonni piima päevas," märkis Mutli.

Estoveri tegevjuht Hannes Prits kinnitab, et piima hind on nii Eestis kui maailmaturul selges tõusutrendis ja langust pole niipea oodata. "Viimase 18 kuu jooksul on piima hind meie jaoks kallinenud umbes 40%, sellest 13% viimase kahe kuuga," märkis Prits. Sellest tulenevalt on Estover alates 2012. aastast alates juustuhindasid tõstnud kuus protsenti. "Lähiajal õnnestub hindu loodetavasti veel korrigeerida," ütles Prits.

Pritsi sõnul on praegu Eesti rekordiline toorpiima hind fakt, mida kahtluse alla ei seata. "Valitseb ka piimatoodete nappus," märkis Prits. "Siseturul on aga piimatöötlejad kaubanduskettide surve all, kes siinse konkurentsi pärast hindu muuta ei soovi."

Kas ja kuidas on Venemaa ekspordikeeld meie piimaturgu mõjutanud, loe juba tänase Äripäeva paberlehest.

Osale arutelus

  • Eliisa Matsalu

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara