Kaubanduse e-arvete maht kasvas 25 protsenti

Baltikumi juhtiv EDI operaator Telema vahendas 2013. aastal ligi 10 miljonit e-dokumenti, mis on eelmise aastaga võrreldes 25 % suurem. Kõige kiiremini arenes elektrooniline dokumendivahetus ehistukaupade sektori.

“Kõige kiiremini arenes elektrooniline dokumendivahetus ehituskaupade sektoris. Ainuüksi Eestis vahetasid selle sektori tarnijad ja suuremad jaemüüjad Bauhof, Optimera ning Rautakesko omavahel kuus korda rohkem e-dokumente kui 2012. aastal,” tõdes Telema tegevjuht Hele Hammer.

Ehituskaupade sektoris sõlmiti hulgaliselt uusi EDI partnerlusi. Selles sektoris saavad üle 60 tarnija saata jaekauplustele kaubadokumente elektroonselt. EDI juurutamisega tehti algust ka Läti ja Leedu ehituskaupade sektoris.

Prisma Baltikumi IT direktor Robert Viira ütles, et e-dokumendid lihtsustavad tööprotsesse ja tagavad andmete parema kvaliteedi mistõttu vähenevad antud protsessiga seotud kulud. "Prisma saadab 90% oma kaubatellimustest e-tellimustena otse majandustarkvarast ning 75% arvetest võetakse vastu EDI e-arvetena,” rääkis Viira.

E-dokumente kasutataksegi enim toidu- ja esmatarbesektoris. Möödunud aasta tõi kauaoodatud uudise, et Maxima on otsustanud juurutada EDI 4-dokumendi tarneprotsessi 2014. aastal.  Enamuses Balti riikide jaekettidest (Selver, Prisma, Rimi, ETK, ABC Supermarkets) on EDI edukalt kasutusel ja 2013. aastal jätkus e-dokumentide osakaalu suurenemine.

Telema sõnul on EDI dokumentide liikluse kasv kindel märk soovist muuta ettevõtete tegevust efektiivsemaks. Nii kaubanduses tegutsevad kui ka avaliku sektori ettevõtted on aru saanud, et vahetades paberdokumendid elektroonsete vastu saab hoida kokku aega, vältida vigu, suurendada käivet ja kliendirahulolu kogu tarneahela lõikes. 

Telema AS on juhtiv EDI operaator Baltikumis, kes toetab kaubandusettevõtete tarneahela protsesse IT lahendustega. Telema edastab kaubandusdokumente (tellimused, arved, saatelehed) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Telema süsteemis on üle 3000 poe ja üle 1000 tarnija, aastas vahetatakse ligi 10 miljonit dokumenti.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara