Vändra Ökopagar: toetused määravad mahetoote hinna 

Mahepagariäri Vändra Ökopagar ja maheteraviljatootja Mahe Mölder omanik Krista Assi ütleb, et hinnaerinevus mahe- ja tavatoote vahel on suur seetõttu, et suurtootjad on hinna langetanud ning toetused on väiksemad kui mujal Euroopa Liidus.

„Hinnaerinevus on kindlasti suur," tõdes Assi. "Ja suur on see seepärast, et Eesti põllumeestele on Euroopa Liidu toetused 5-7 korda väiksemad, kui teistes Euroopa Liidu riikides - seepärast on ka vili niipalju kallim," märkis ta.

Eestis ostavad tootjad tema sõnul maheaineid sisse Euroopa Liidu hindadega ja müüvad välja Eesti hindadega. "See teeb müügihinda kallimaks," sõnas ta.

Assi sõnul ei ole nemad viimastel aastatel tõstnud ei leiva ega teravilja hinda. "Vahepeal oli meie maheleib samas hinnaklassis tavalise seemneleivaga, aga kuna suuri leivatootjaid on nii palju ja turukonkurents on läinud tihedamaks, siis lastakse ellujäämise nimel üksteise võidu hindu meeletult alla," märkis ta. "Seega meie mahetoodete hinnad on seisnud paigal, aga mujal ümberringi on hind languses."

Assi sõnul puudub meie maheturul konkurents. "See ei ole nii ahvatlev turg, selle pealt ei ole palju teenida, samuti ei ole ostjaskond kasvanud. Ühelegi leivatootjale ei ole maheleiva tootmine ahvatlev, sest sellega on palju rohkem tööd, tootmine ja arvepidamine peab olema lahus," selgitas Assi.

Mahetoodete valik Eestis laieneb, kuid suur osa tarbijaist ei ole seda valmis kõrge hinna eest ostma. Kohati tuleb mahetoote eest maksta kordades kõrgemat hinda.
Kõige suurem mahe- ja tavatoote hinnaerinevus on TNS Emori andmeil porgandi puhul, selgub täna tutvustatud ja põllumajandusministeeriumi tellitud uuringust.

Osale arutelus

  • Alyona Stadnik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara