Realo: teenindaja parim motivaator on kliendi kiitus

Statoil Fuel & Retail Eesti ASi peadirektor Kai Realo rääkis tänasel Äripäeva palgafoorumil, et ei ole midagi paremat kui kliendi kiitus.

„Ei ole midagi paremat kliendi kiitusest. See on üks tugevamaid motivaatoreid, et naeratada ka järgmisele kliendile,“ ütles Realo palgafoorumil.

Ta rääkis, et tema ettevõte pooldab ja kasutab lisaks põhipalgale ka tulemustasu. Tulemustasuks peavad olema selged mõõdetavad kriteeriumid. „Teenindaja teab, mitu hot dogi ta on müünud, tal on võimalik iga päev arvutada, milline on tema tulemustasu. Meie teenindajate keskmine tulemustasu on praegu 14-20% põhipalgast,“ ütles ta. 

Teenindaja seisukohalt on oluline, et hea tulemuse eest makstakse tasu võimalikult sagedasti. Eesmärgi täitmist peab Realo sõnul töötaja ise saama mõjutada ehk tema panus tulemusse peab olema vahetu. „Tulemustasuga mõjutatakse teenindaja lisapanust ehk lisaväärtuse pakkumist,“ märkis Realo.

Ta rõhutas, et oluline on ka see, et tegemist oleks lihtsa süsteemiga, mida toetaks regulaarne avalik kommunikatsioon.

Pisut üle poole Statoili kasumist tuleb poekaupade ja -teenuste müügist. „See on meie jaoks oluline äri osa, kuna kütusevaldkonnas on hinnakonkurents väga tugev, siis on paljud kütusefirmad valinud automaatjaamade tee, seepärast tuleb meil töötajate palkade osa teenindusjaama kaubamüügist,“ märkis Realo.

Realo sõnul on suurettevõtetel keeruline leida palgale lisaks asju, mis 500 inimest korraga rahuldaks ja õnnelikuks teeks. „Kui teenindaja töötasu ei ole kõrge, siis on selge, et ta eelistab soodustusena pigem rahalist palgalisa,“ nentis ta.

Realo lisas, et tööandja seisukohalt peab palk olema mõistlik ja põhjendatud ning vastavuses töötaja panusega. Töötaja poolt vaadatuna peab see aga olema konkurentsivõimeline.

Palga revisjoni teeb Statoil korra aastas, reeglid on kõigile selged ja teada. Kuna teenindajate palgad on avalikud, siis teab ka iga töötaja, palju tema kolleeg palka saab. Need on sätestatud ka palgaastmetes.

Osale arutelus

  • Marta Jaakson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara