Autor: Ken Rohelaan • 27. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandus ja teenindus tõstavad pead

Vaatamata Ukraina sündmustele ei tunne Eesti ettevõtjad rahvusvahelise konflikti mõju siinsele turule. Kaubandus ja teenindus on jõudnud mullusest parema kindlustundeni, isegi ehitusettevõtjad on veidi optimistlikumad.

Kuigi Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) küsitles ettevõtteid märtsi alguses enne Ukraina-Vene konflikti, kinnitab mootorikütuse jaemüügiga tegeleva Alexela Oil ASi juht Ain Kuusik, et Krimmi poolsaarega seotud sündmuste mõju ei ole Eestit veel puudutanud. “Kui see tuleb, siis kõikidele Balti riikidele ja Euroopale ühiselt. See on praegu hell teema,” ütles Kuusik.

Rõõmus jaekaupmees. EKI teatel on jaekaubanduses ettevõtjate ootused võrreldes teiste majandusharudega kõige optimistlikumad ja kaubandusettevõtete kindlustunde indikaator näitas olukorda, mis on parem kui veebruaris ja ka parem kui aasta tagasi märtsis – kindlustunde tõusu tagas oluliselt paranenud müügiprognoos.

63% kaupluste juhte ootab, et nende müük suureneb järgneva kolme kuu jooksul ja ka töötajate arv hakkab pärast ettevaatlikke talvekuid jälle suurenema. Järgmise kuue kuuga peaks ärikonjunktuur veelgi paranema.

Kuusik ütles, et Alexela on tänavu kõikidel kuudel oma tanklakaubanduse eelarve lõhki müünud. Tema sõnul on eelarve mullusest suurem, ettevõte tõstis lati kõrgemale, aga on suutnud selle ületada. “Meil töötab alates eelmise aasta kevadest kaubandusjuht, kelle töö kannab vilja. Tema töö tõttu on paranenud kaubavalik, sisseostu tingimused ja logistika. See põhjendab meie edulugu,” ütles Kuusik.

Loe kindlustunde suurenemisest Äripäevast

Allikas: Eesti Konjunktuuriinstituut

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757