Jüri Vips: vahendustasud on raha raiskamine

Eesti kõrged kaardimaksete vahendustasud on jaeettevõtjate suhtes ebaõiglane ja võrdne raha tuulde loopimisega, arvab suurettevõtja Jüri Vips.

Eile Euroopa Parlamendis hääletatud eelnõu kohaselt sätestataks piirmäärad kaardimaksete vahendustasudele, mida maksavad kaubandusettevõtjad pankadele.

Kaubandusettevõtja Jüri Vipsi sõnul on europarlamendi otsus õige. "Kui minult küsida, kas soovin oma raha ebaõiglaselt tuulde lasta, siis ilmselgelt on vastus ei," märkis ta. Tema sõnul on Eestis kaardimaksed väga kallid ja ka tema ettevõtted peavad sellepärast raha ebaõiglaselt lihtsalt ära andma.

"Summad, mida jaeettevõtted peavad vahendustasude pärast maksma, on ilmselt juba suurusühikus ettevõtete kasumi marginaalidega," ütles Vips.

Kaupmeeste liidu tegevdirektor Marika Merilai ütles täna Äripäevale, et vaatamata liidu toetavale seisukohale kaardimaksete vahendustasusid vähendada, on senine Eesti seisukoht olnud tasude reguleerimise vastu.

Vipsi sõnul on kaardimaksete vahendustasud pankade ja jaeettevõtete vaheline võitlus ja Eesti ei puutu laias plaanis üldse asjasse. "Eesti on 40 000 ruutmeetrit külma maad ja sel on täiesti ükskõik, millised kaardimaksed meil on," märkis ta. "Käib kahe erineva ettevõtlusala võitlus: kumb teenib rohkem raha? Praegu on pangad koos kaardikeskusega enamuses ja koorivad ettevõtteid."

Eelnõu kohaselt sätestataks krediitkaarditehingute vahendustasude piirmääraks 0,3 protsenti tehingu väärtusest ja deebetkaarditehingute vahendustasude piirmääraks seitse eurosenti või 0,2 protsenti tehingu väärtusest (olenevalt sellest, kumb on väiksem), vahendas europarlamendi pressiteenistus. Piirmäärad kehtiksid nii riigisiseste kui piiriüleste tehingute puhul ELis.

Osale arutelus

  • Eliisa Matsalu

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara