Autor: Eliisa Matsalu • 4. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vahendustasude langus hoiab kaupmehe kulud kokku

Kaardimaksete vahendustasude langetamine hoiab kokku kaupmeeste kulud ja võimaldab tarbijale paremaid hindu pakkuda, usub kaupmeeste liidu tegevdirektor Marika Merilai.

Eile Euroopa Parlamendis hääletatud eelnõu kohaselt sätestataks piirmäärad kaardimaksete vahendustasudele, mida maksavad kaubandusettevõtjad pankadele.

Kaupmeeste liidu tegevdirektori sõnul on europarlamendi otsus kindlasti nii Eesti kui ka Euroopa kaupmeestele hea uudis. Merilai ütlust mööda on Euroopa kaupmeeste katusorganisatsioon EuroCommerce palju aastaid võidelnud ülemääraste maksekaartide vahendustasude vastu ja eilne otsus on suurepärane tulemus.

"See on otsustav samm kaupmeeste jaoks kulude kokkuhoidmise ja seeläbi klientide jaoks paremate hindade suunas üle kogu Euroopa," selgitas Merilai.

Kaupmeeste liit on Merilai sõnul veendunud, et otsus saadab ELi liikmesriikidele sõnumi, et vastavat regulatsiooni on Euroopale vaja. "Vaatamata kaupmeeste liidu toetavale seisukohale on senine Eesti seisukoht olnud tasude reguleerimise vastu," märkis Merilai, lisades, et Eesti on üks vähestest vastu olevatest riikidest.

Tema sõnul mõjutavad Euroopa protsessid kindlasti ka Eesti turgu, hoolimata sellest, et Eestis on pankadevaheliste vahendustasude osas kokkulepped  kahepoolsed, mitte mitmepoolsed.

"Nimetatud vahendustasud moodustavad suurema osa (80%) kaupmeeste kaardimaksete teenustasudest, mistõttu on igati põhjendatud kaupmeeste ootused tasumäärade edasisele langusele," ütles Merilai.

Ta lisas, et järgnevalt läheb õigusakt Euroopa Nõukokku ja see tuleb ratifitseerida europarlamendis. Selle määrustiku reformimine koos makseteenuste direktiiviga toetab konkurentsi ja innovatsiooni, luues Euroopa kaupmeestele ja tarbijatele suuri eeliseid.

Eelnõu kohaselt sätestataks krediitkaarditehingute vahendustasude piirmääraks 0,3 protsenti tehingu väärtusest ja deebetkaarditehingute vahendustasude piirmääraks seitse eurosenti või 0,2 protsenti tehingu väärtusest (olenevalt sellest, kumb on väiksem), vahendas europarlamendi pressiteenistus. Piirmäärad kehtiksid nii riigisiseste kui piiriüleste tehingute puhul ELis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757