Autor: Eliisa Matsalu • 2. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gross kartellikahtlusest: prokuratuuril on igav

Jaekettide kartellikokkuleppe süüdistus on prokuratuuri poolt väljaimetud teema, ütles jaeketi OG Elektra AS omanik Oleg Gross.

Rida kaubandusettevõtteid said eile prokuratuurilt süüdistuse 2009. aastal konkurentidega teatud viinade jaehindade tõstmise kokkuleppimises. Süüdistuse väitel on kartellikokkuleppega seotud Selver, Rimi Eesti Food, Maxima Eesti, Prisma Peremarket, Helter-R ja Liviko, samuti said süüdistuse veel ka 11 ettevõtetega seotud füüsilist isikut. Süüdistusele järgneb kohtumenetlus.

Jaeketi OG Elektra AS omanik Oleg Gross märkis, et kuna tema ettevõte on süüdistustest kõrvale jäetud, võib ta selgelt öelda, et tema arvates on tegu ühe väljaimetud ja mõttetu teemaga. „See näitab, et Eesti riigil on ikka jõle palju raha, et tegelda sellise jamaga, millel pole mingit sisu,“ märkis ta.

Gross lisas, et süüdistust vaadates jääb talle tunne, et Eesti prokuratuuril ja õigussüsteemil on igav. „Neil pole midagi teha. Samas on sissemurdmised, röövimised, narkomaania – nendega ei tegeleta, pole ei ressursse ega aega. See on piinlik lugu,“ ütles ta.

Grossi sõnul on tänasel Eesti kaubandusturul jaekettide vahel niivõrd tihe rebimine, et ühestki kartellikokkuleppest pole võimalik rääkidagi. „Olgu see siis tootja või kaubanduskettide vaheline kokkulepe, see on täielikult välistatud,“ ütles ta. Kui isegi oletada, et näiteks Liviko tegi kellelegi ettepaneku tõsta mõne toote hinda, siis Grossi sõnul ei läheks see Eestis kuidagigi läbi, sest vaba turg töötab niivõrd tugevasti. Tema sõnul müüakse mitmeid põhitooteid niigi alla soetushinna ja igal kaupmehel on veri ninast väljast.

Grossi sõnul peaks tema sõnadel kaalu olema, sest mõned aastad tagasi kahtlustas prokuratuur ka OG Elektra ASi ja Livikot kartellikokkuleppes. Tollased süüdistused tõendeid ei leidnud ja OG Elektra vabastati kahtlustustest. Grossi sõnul seisab ta nüüd julgelt kõikide ettevõtete eest, kes seekord kartellikahtluse tõttu tules on. „Olen kurb, et kulutatakse nii palju ettevõtete aega ja auru. Selle asemel on kõigil tööd küll, et tegeleda Eestis ettevõtlusega ja edendada riigi majandust,“ märkis ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757