Autor: Tuuli Seinberg • 14. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued suunad kaubamärkide kaitsmises

Ettevalmistamisel on uus tööstusomandi seadustiku eelnõu, mis jõustumise korral toob kaasa olulisi muutusi kõigile kaubamärgiomanikele.

Varasemaid kaubamärgiõiguseid enam ei kontrollita

Ühe põhimõttelise muudatusena plaanib riik kaubamärgi registreerimisel loobuda varasemate kaubamärgiõiguste kontrollist. Täna kehtiva kaubamärgiseaduse järgi kontrollib Patendiamet, et kaubamärgi registreerimine ei läheks vastuollu varasemate kaubamärkidega. Registreerimine on võimalik üksnes varasema kaubamärgi omaniku kirjalikul loal, mille hilisema sarnase märgi taotleja peab hankima ja Patendiametile esitama.

Eelnõu seaduseks saamisel Patendiamet sellist kontrolli enam ei tee ega nõua ka hilisema kaubamärgi registreerijalt varasema sarnase kaubamärgi omaniku luba. Seega on lootus, et kaubamärgi registreerimine Eestis muutub kiiremaks ja lihtsamaks. Täna võtab kaubamärgi registreerimine Eestis minimaalselt aasta, reeglina kauem.

Registreeritud kaubamärkide omanikud peavad ise registris toimuvat jälgima

Teisest küljest toob plaanitav muudatus kaasa selle, et juba registreeritud kaubamärkide omanikud peavad hakkama tõsisemalt jälgima uusi kaubamärgitaotlusi ega saa jätta oma õiguste kaitset riigi ehk Patendiameti ülesandeks. Sisuliselt peavad kaubamärgiomanikud ise kaubamärgiregistris toimuvat jälgima, et võimalik konfliktne kaubamärk juba taotluse faasis avastada. Näiteks olukorras, kus sarnane kaubamärk on juba registreeritud ja turule tulnud, on selle vastu võitlemine aega- ja vaevanõudvam võrreldes olukorraga, kui konkurent alles plaanib kaubamärgi kasutuselevõttu ning tema kaubamärk on alles taotluse staadiumis.

Loe pikemalt teemaveebist raamatupidaja.ee

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757