23. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tax free kviitungite menetlemine elektrooniline

Möödunud nädalal käivitus maksu- ja tolliameti, Tallinna lennujaama ning Global Blue Eesti OÜ koostöös pilootprojekt eraisikutest turistidele väljastatud tax free kviitungite elektroonilise menetluse juurutamiseks.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul võeti pilootprojekti käigus Tallinna lennujaamas kasutusele uus süsteem, mille abil saab isik oma tax free dokumendile tolli poolt elektroonilise kinnituse kaupade ekspordi kohta.free tehingutest online programmis. Sellele vaatamata saab klient tax free kviitungi ka paberkandjal, sest tollil puudus senini süsteem elektroonilise kinnituse tegemiseks.

Juba praegu vormistatakse Global Blue võrgustikus olevates kauplustes 38% tax

„Uuenduse eesmärk on kviitungite menetlemise kiirendamine, ressursi otstarbekam kasutamine ja riskianalüüsiks andmete kogumine,“ selgitas Koidu. „Esialgu jääb paralleelselt toimima ka praegune paberkviitungite kinnitamise süsteem, sest kõik kauplejad ei väljasta elektroonilisi kviitungeid,“ lisas Koidu. Koidu sõnul teevad praegusel hetkel sama töö käsitsi ära ametnikud. „Elektroonilise süsteemi kasutuselevõtuga väheneb tolli halduskoormus ja seega jääb ametnikele rohkem aega tollikontrolli teostamiseks. Samuti saavad ka reisijad tollipoolse kinnituse senisest kiiremini.“

„Heade partneritega koostöös loodav võimalus teeb reisijatele taas ühe teenuse mugavamaks ja kiiremaks ning selle üle on meil hea meel. Maailma suurimaks lennujaamaks me ei pürgi, küll aga kõike kodusemaks ja loomulikult kliendisõbralikumaks,“ kinnitas Tallinna lennujaama juhatuse liige Erik Sakkov.

Tallinna lennujaama on paigaldatud terminal, mille kaudu on tax free poest kaupu ostnud välisturistil võimalik alates registreerida kauba ühendusest väljaviimine elektrooniliselt. Andmetöötlussüsteem analüüsib kviitungi infot ja selle vastavust süsteemi sisestatud parameetritele ja riskikriteeriumidele ning teeb otsuse – kas kinnitab kaupade ekspordi või suunab kauba füüsilisse kontrolli.

Reisijad väljastpoolt Euroopa Liitu võivad osta kaupa tax free poest käibemaksutagastusega. Käibemaksutagastusega müük tähendab seda, et kauba hinnas sisalduv käibemaks tagastatakse ostjale kui ta selle Euroopa Liidust välja viib.

Global Blue andmetel on Tallinna lennujaam Euroopas esimene koht, kus taolist terminali katsetatakse. Järgmiseks kohaks on valitud Viini lennujaam. Pilootprojekti kestvuseks on planeeritud 6 kuud. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757