Aktsiisitõus on salatururiskiga tasakaalus

Maksuameti hinnangul ei suurenda alkoholi- ja tubakatoodete aktsiisi tõstmine salatururiski, vastas peaminister Taavi Rõivas riigikogus arupärimisele.

Keskerakonna fraktsiooni liikmete esitatud arupärimist tutvustas Kadri Simson, kes märkis, et koalitsioonileppe puhul on avalikuks tulnud kõigepealt head uudised ja seejärel mitte nii head uudised, pidades sellega silmas katteallikaid, mis suurendavad ebavõrdsust. Peaminister Rõivas vaidles vastu, öeldes, et katteallikad ei ole ilmtingimata halvad uudised. „Ma arvan isiklikult, et nii alkoholi- kui tubakaaktsiisi senisest kiirem tõus näiteks on ühemõtteliselt head uudised ja minule teadaolevalt ükski parlamendierakond seda vaidlustanud ei ole,“ sõnas ta.

Rõivas tõdes, et erinevalt gaasiaktsiisi kasvust on kõige tuntavam kaudse maksu tõus alkoholi- ja tubakaaktsiisi puhul. Ta märkis, et alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõstmine on valitsuse teadlik poliitika.

„Tegelikult peamine põhjus, miks erinevad valitsused ei ole tihanud tubaka- ja alkoholiaktsiisi kiiremini tõsta, on peitunud salatururiskis,“ selgitas peaminister. Ta rääkis, et salatururiski hinnates on valitsus tuginenud maksuameti hinnangutele, mille kohaselt aastane 15%-line aktsiisitõus nii alkoholil kui ka tubakal on tasakaalus salatururiskiga ega suurenda seda nii palju, et peaks aktsiisitõusust loobuma.

„Mäletatavasti veel mõni aasta tagasi oli võimalik täiesti legaalselt üle Vene piiri tuua märksa suuremaid koguseid sigarette kui praegu, mil võib legaalselt tuua vaid kaks suitsupakki. See oluliselt vähendas ka salaturu rolli või sellise n-ö legaalse või poollegaalse salaturu rolli, kus tuuakse legaalselt üle, aga pärast realiseeritakse illegaalselt ilma aktsiisi maksmata,“ kõneles Rõivas.

IRLi fraktsiooni liige Sven Sester nõustus Rõivasega, märkides, et pahede maksustamine oma olemuselt on mõistlik. Küll aga seadis ta kahtluse alla, kas valitsuse eesmärk aktsiiside tõstmisel oli mure rahva tervise pärast.

„Näiteks tubakaaktsiisi te ei pane 2015. aasta 1. jaanuariga sõltuma, vaid panete 2016. aastaga. Miks te seda teete? Ainult sellepärast, et te eeldate, et tubakafirmad ostavad ladudesse varasemalt suurema koguse kaupa, mis tähendab seda, et sel juhul langeb potentsiaalne riigieelarveline standardne tulu 2015. aastasse,“ rääkis Sester.

Sester lisas, et ei kritiseeri valitsust, vaid tahab peaministrile öelda, et otsustatud on mitte rahva tervisest lähtuvalt, vaid riigieelarves konkreetsele aastale tulude tõstmise seisukohalt lähtuvalt.

Osale arutelus

  • Kadri Põlendik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara