5. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

15 küsimust ja vastust töötajate registri kohta

Maksuamet on toonud oma kodulehel välja olulisemad küsimused peagi rakenduva töötajate registri kohta.

Millal töötamise register avatakse, et ettevõtja saaks andmed üle kontrollida? Kui 1. juulil, siis kas süsteem kannatab koormuse välja?

Kõik kehtivad andmed töötajate kohta, mis on kantud haigekassa infosüsteemi, kantakse uude registrisse üle. Seega on soovitav juba praegu üle kontrollida, kas kindlustatud isikute nimekiri haigekassa süsteemis on ajakohane. Töötamise registrisse tuleb täiendavalt kanda andmed nende töötamiste kohta, mida haigekassale edastatud ei ole. Need töötamised, mis ei tule üle haigekassast, tuleb registreerida 1. juulil.

Kui emaettevõte maksab tütarettevõtte arve alusel tütarettevõtte juhatuse liikmele tasu, kas sellisel juhul registreerib tütarettevõte või emaettevõte?

Maksukorralduse seaduse järgi on töötamise registreerimisel tööd võimaldav isik see, kes sõlmib töötamise aluseks oleva kokkuleppe. Juhul kui töötamise aluseks oleva kokkuleppe on sõlminud tütarettevõte, on registreerimiskohustus tütarettevõttel. Juhul kui väljamakse tegija ja tegelik tööd võimaldav isik on erinevad, tuleb registreerimisel lisaks märkida tööd tegevale isikule tegeliku väljamaksete tegija andmed. Selleks on töötamise registris eraldi funktsionaalsus.

Kas juhatuse liikmed, kes töötasu sellest ettevõttest ei saa, tuleb registreerida?

Ei, vastavalt maksukorralduse seadusele kuulub juhatuse liikme töötamine registreerimisele üksnes juhul, kui sellest tekib maksukohustus Eestis.

Kuidas registreerida, kui isik saab ühest firmast nii juhatuse liikme tasu kui töötab töölepinguga?

Mõlemad töötamised tuleb registreerida, tekib kaks eraldi töötamise kannet.

Kas tuleb registreerida endine töötaja, kellele makstakse konkurentsipiirangu hüvitist?

Ei, kuna tegemist ei ole töötamisega maksukorralduse seaduse mõttes. Isikule tehtud väljamaksed tuleb aga deklareerida tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonis (TSD).

Kas endine töötaja tuleb registreerida, kui peale lepingu lõppemist makstakse talle nt preemiat või tulemustasu nt aasta lõpus?

Ei, kuna töötamine on lõppenud ning väljamakse tehakse juba lõppenud töötamise eest.

Kui on sõlmitud suuline leping ja kestvus on kolm nädalat, kas siis tuleb töötamine registreerida?

Jah, registreerida tuleb kõikide füüsiliste isikute töötamised, kelle töötamisel tekib Eestis maksukohustus ning seda olenemata lepingu vormist ja ajalisest kestvusest.

Kui vormistatakse tööettevõtuleping näiteks üheks päevaks ja sellel isikul on põhitöökoht teises ettevõttes ning miinimum kuumääralt sotsiaalmaksu tasuda ei tule, kas tuleb registreerida kui VÕS leping?

Jah, sellisel juhul tuleb valida töötamise liigiks VõS leping. Töötamise alguse- ja lõpukuupäev on sama.

Kas seltsingu töötajad registreeritakse?

Kui tekib on maksukohustus, tuleb registreerida. Seltsingu töötaja saab registreerida üks seltsingu liige enda nimel füüsilise isikuna, nagu toimub ka väljamaksete deklareerimine. Kui maksukohustust töötamisel ei teki, st väljamakseid ei ole, registreerida ei tule.

Kas töötamise registris tuleb registreerida ka FIE abikaasa?

Töötamise registris FIE ettevõtte tegevuses osalevat abikaasat registreerima ei pea.

Kas töötamise registrisse tuleb registreerima hakata ka honorarisaajad, kes ei ole firma lepingulised töötajad? Meile pole ette teada, millal nad tööd tegema hakkavad, kas me üldse selle avaldame ja kas tasustamisele läheb, seega ei ole võimalik teada ka alustamise kuupäeva, vaid ainult väljamaksu kuupäev, mil honorar määratakse.

Töötamise registris tuleb registreerida honorarisaajad, kui nende puhul on tegemist töötamisega maksukorralduse seaduse mõttes, mille kohaselt loetakse töötamiseks muuhulgas töö tegemist võlaõigusliku lepingu alusel. Töötamise alguseks on sellisel juhul lepingu jõustumise kuupäev.

Kui töötaja on praegu lapsehoolduspuhkusel ning naaseb tööle näiteks novembris 2014, kas sellisel juhul tuleb ka mingi kanne registrisse teha?

Kõik kehtivad andmed töötajate kohta, mis on kantud haigekassa infosüsteemi, kantakse uude registrisse üle. Töötaja naasmisel tööle tuleb töötamise registris töötamise peatumine lõpetada.

Kas ja millises ulatuses on piiratud viiepäevase töötamise uuesti registreerimine samal isikul?

Sünniajaga registreerimine on ette nähtud kuni viie päeva pikkuseks töötamiseks juhtudel, mil isikul ei ole objektiivsetel asjaoludel võimalik isikukoodi taotleda. Kui töötamine kestab tegelikkuses kauem, tuleb isikul võtta isikukood. Samale isikule korduvalt viieks päevaks töötamise registreerimisel piirangud puuduvad. Ilma isikukoodita registreeringu korral ei laiene töötajale Eestis sotsiaalsed tagatised, nt ravikindlustus.

Millisel telefoninumbril saab lihtsustatud registreerimist vormistada või millisel SMS aadressil?

Info telefoninumbrite kohta avaldame oma kodulehel.

Kui töötaja on registreeritud, aga tööle ei ilmu, kas sel juhul on võimalik registreeritud töötaja registrist kustutada? Kas seda saab teha ainult teenindusbüroos ja pole võimalik teha elektrooniliselt ja mis hetkest alates see on võimalik?

Juhul kui töötamise registrisse on kantud töötamine, mis mingil põhjusel ei alga, on võimalik see kanne elektroonselt tühistada kolme kuu jooksul töötamise alguseks märgitud kuupäevast arvates. Paranduste tegemiseks ei pea sellisel juhul teenindusbüroosse tulema, vaid need soovitatakse teha läbi e-maksuameti. Kui töötamise algusest on möödunud kolm kuud ning kannet soovitakse tühistada, tuleb pöörduda maksuameti büroosse.

Kõiki korduma kippuvaid küsimusi saab lugeda SIIT.

Autor: Meelika Sander-Sõrmus, Kadri Põlendik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757