Kristi Täht ostis tekstiiliettevõtte Marat

Tekstiiliettevõtte Marat ostnud ettevõtja Kristi Tähe sõnul tuleb esimese asjana tuua tootmine välismaalt tagasi Eestisse.

Eesti ettevõtja Kristi Täht ostis ligi 90aastase ajalooga Eesti tekstiiliettevõtte Marat äritegevuse ja sellega seotud varad. Tehingu käigus võtab Täht üle 10 Marati esinduskaupluse rendilepingud, kõik töötajad, ettevõtte laoseisu ja omandab õigused Marati kaubamärkidel, teatas ostja pressiteates.

Kristi Täht on tekstiiliettevõtte Katarina OÜ omanik, mis on alates 2008. aastast tegelenud looduslikest materjalidest lasteriiete ja erinevate kodutekstiilitoodete disainimise ja tootmisega.

Kristi Tähe sõnul on Marat väärika ning pika ajalooga Eesti ettevõte, mille toodang on tuntud nii Eestis kui ka kaugemal. „Meie eesmärk on laiendada Marati müügivõrku koduturul ja alustada tööd eksporditurgudega Venemaal ja Skandinaavias. Näiteks Venemaal on Marat siiani tuntud kaubamärk ning peame püüdma sellele turule tagasi saada. Marati tootmisüksuste sulgemise järel on enamus toodangut viimastel aastatel ostetud sisse välismaalt.  Esimese sammuna toome Marati tootmise tagasi Eestisse,“ sõnas Täht.

Marati endise omaniku Torfinn Losviki sõnul on müüjal hea meel, et ostjaks osutus Eesti ettevõtja. „Meie jaoks oli sellest ärist lahkudes väga oluline, et ettevõte saaks inimeste kätte, kes teevad seda tööd südamega, tagavad seniste töökohtade säilimise ja tunnevad tootmist,“ sõnas Losvik

 Trikotaaþrõivaste müügiga tegelev tekstiiliettevõte Marat on praegu esindatud Eesti seitsmes linnas kümne kauplusega ning pakub tööd 22 inimesele. Marat ASi käive ulatus möödunud aastal 2,5 miljoni euroni, millest müük koduturul moodustas ca 65% ning eksport ca 35%. Ostja omandas tehinguga täielikud õigused ka Marat ASi neljale kaubamärgile.

Tehingu tulemusena nimetatakse Marat AS ümber Patricia ASiks, mis jätkab pesubrändi Patricia of Finland arendamisega. 

Marat AS

Marat ASi eellugu sai alguses 1905. aastal, kui Samuel Besprosvanie ja Betty Kofkan alustasid ettevõtlusega. Esimene kauplus avati 1907. aastal Tallinnas aadressil Pärnu mnt 20  ning  1926. aastal registreeriti ettevõte, mis saavutas laiema tuntuse Nõukogude võimu ajal. Ettevõte natsionaliseeriti ning nimetati ümber Maratiks 1940. aasta 29. novembril. 1959. aastal sündis kergetööstuse liider TTK Marat, mis varustas trikotaaþtoodetega inimesi nii kodu-, kui ka välismaal. Peale Eesti taasiseseisvumist 1991. aastal Marat erastati ning leidsid aset mitmed muudatused. Marat võttis suuna keskendumaks peamiselt allhankele, varustades erinevaid kaubamärke oma toodanguga. 2006. aastal alustas Marat oma jaekaubandusketi arendamisega ning viimastel aastatel on pea kogu Marati tootmine toimunud väljaspool Eestit.

Osale arutelus

  • aripaev.ee, Maire Kasemaa

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara