Autor: Maarit Eerme • 6. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

37 protsenti inimestest ei õigusta salakaubandust

Eile kolmandat korda toimunud ümarlaual "Aktsiisikaubad ja salaturg" avaldatud uuringus selgus, et 37 protsenti inimestest ei õigusta salakaubandust. Sellest hoolimata hindasid küsitletud salakauba kättesaadavust hõlpsaks, seda eriti salasigarettide osas.

Ümarlaua peamiseks teemaks oli, kuidas planeeritavate alkoholi ja tubaka aktsiisitõusude foonil takistada salakaubanduse vohamist. Eesti Maksumaksjate Liidu korraldatud ümarlaud toimus Riigikogu rahanduskomisjoni avatud istunig raames.

„Varimajanduse vähenemisele on kindlasti kaasa aidanud Venemaaga piiriülese kaubanduse reeglistiku muutmine, mis on kaasa toonud piiriületajate arvulise languse ja illegaalse kütuse-, alkoholi- ja tubakaturu vähenemise Eestis. Hoolimata salaturu senisest vähenemisest jäi Konjunktuuriinstituudi arvutuste järgi eelmisel aastal riigieelarvesse laekumata ligi 230 miljonit eurot makse ainuüksi illegaalse alkoholi- ja tubakaturu ning ümbrikupalkade tõttu,“ ütles Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

„Probleeme, mille üle ümarlaual arutleda, oli küllaga, näiteks oli elav diskussioon aktsiisipoliitika rollist salakaubanduse leviku tõkestamisel või soodustamisel, muu hulgas arutati ka järskude ja suurte aktsiisitõusude negatiivset mõju," ütles Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Lasse Lehis. Ta lisas, et uue probleemina kerkisid esile nikotiini sisaldavad e-sigarettide täitevedelikud, mis on Eesti tarbijate seas kiiresti levinud. "Nikotiiniga täitevedelikke ei ole lubatud Eestis müüa, kuid neid saab makse maksmata veebipoest tellida, Lätist tuua ja kuuldavasti Eestis ka leti alt osta," rääkis Lehis. Ta kommenteeris, et praegune õigusruum jätab Eesti riigile nikotiini täitevedelike müügi pealt ilma kõikidest maksudest. Ta loodab südamest, et eilne ümarlaud andis vajaliku tõuke nii selle kui ka teiste probleemide teadvustamiseks seadusloome tasandil ja kiire ning maksumaksjasõbraliku lahenduse leidmiseks.

Maksu- ja Tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul on uued meetmed, nagu impordimaksud konfiskeeritud salasigarettide eest, tööandja teavitamine salakauba vedamisega vahelejäämise eest ja muidugi ka usinad tubakakoerad, on osutunud väga tõhusaks salasigarettide leviku tõkestamisel. "Rakendatud meetmete tulemusel on legaalsete sigarettide müük Narvas aastaga lausa kahekordistunud ning kõige populaarsemaks salasigarettide peidupaigaks on kujunenud aluspesu,“ ütles Koidu.

„Kui eelmisel aastal, võrreldes 2012. aastaga, usaldus salakauba kvaliteedi suhtes tõusis, siis tänavused tulemused näitavad, et salakauba usaldusväärsus on taas sarnane üle-eelmise aastaga," ütles Turu-uuringute AS uuringujuht Iivi Riivits-Arkonsuo. Uuringust selgus, et esmakordselt on 37 protsendini tõusnud nende inimeste osakaal, kes salakaubandust üldse ei õigusta, eelmisel aastal oli näitaja 32% ja aasta varem 22%. Sellest hoolimata  hindasid küsitletud salakauba kättesaadavust hõlpsaks, seda eriti salasigarettide osas.

Turu-uuringute kolmandat aastat järjest läbiviidud elanikonna küsitlusest selgus, et sigarettide, alkoholi ja kütuse salakaubitsemise põhjusteks Eestis on hinnatõus, kõrged maksud, madal elatustase ja see, et naaberriikides on eelpoolnimetatud kaupade hinnad odavamad. Salasigarette on kerge või väga kerge hankida 44% arvates, salaalkoholi 33% ja salakütust 23% arvates. Salasigarette usaldab 18%, salakütust 14% ja salaalkoholi vaid 8%.

Kolmandat korda toimunud ümarlaual „Aktsiisikaubad ja salaturg“ esitles Riivits-Arkonsuo esimest korda 2014. aasta küsitluse tulemusi elanikkonna hoiakutest salaalkoholi, -tubaka ja -kütuse suhtes ning analüüsis viimase kolme aasta jooksul toimunud suhtumise muutusi. Josing rääkis 2013. a uuringutele tuginedes varimajanduse levikust Eestis ja seeläbi riigile laekumata jäävast maksutulust. Lisaks tõi Konjunktuuriinstituut välja varimajanduse osakaalu muutusi viimase 15 aasta jooksul.

Koidu andis ülevaate MTA tegevusest ja uutest meetmetest salasigarettide leviku tõkestamisel. Lisaks demonstreeris MTA erinevaid vahendeid, millega on püütud salakaupa üle piiri tuua.

Ümarlaua ettekannetele järgneva diskussiooni käigus arutleti aktsiisikaupade tuleviku üle ja otsiti ühiselt vastuseid, millised on lahendused ja edasised sammud salakaubanduse ohjeldamiseks.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757