Autor: Maarit Eerme • 18. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitseamet leidis müügilt lastele ohtlikke mänguasju

Tarbijakaitseamet kontrollis tänavu mais ja juunis mänguasjade vastavust nõuetele. Kokku leidsid inspektorid neli lastele ohtlikku toodet.

Amet leidis kaubandusest mängumobiiltelefoni Animals Cartoon music mobile, mis on ohtlik selle liialt valju heli tõttu. Mängutelefoni kaalutud helirõhu taseme piirväärtus võib olla 80 detsibelli. Kontrollitud mängutelefoni keskmine helirõhu tase ületas lubatud taset 14,3 detsibelli võrra.

Animals Cartoon music mobile’i mängumobiiltelefoni pakendil on CE-märgis. Selle märgisega annab ettevõtja tarbijatele lubaduse, et tema toodang vastab Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele. Paraku osutus see lubadus antud juhtumi puhul alusetuks.

Lisaks võtsid inspektorid ftalaatide sisalduse testimiseks kuus mänguasja. Nukk Glitter Belle Princess sisaldas terviseameti labori testimise tulemuste põhjal ftalaate lubatust 280 korda rohkem.

Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid.

Ühtlasi leidsid ametnikud müügilt mänguasja Musical Camera ja liiklusteemalise mänguasja, mille detailid sisaldasid lubatust rohkem pliid. 

Mängumobiiltelefoni Animals Cartoon music mobile levitas Eestis Diasir OÜ, nukku Glitter Belle Princess Cirkon OÜ. Mänguasja Musical Camera ja liiklusteemalise mänguasja maaletoojad olid vastavalt Rimi Eesti Food AS ja Trevomark OÜ.

Ettevõtted on tooted tarbijakaitseameti menetluste tulemusena turult eemaldanud ja tagasi kutsunud.

Liiklusteemaline mänguasi, mille levitaja Eestis oli Trevomark OÜ. Toode on müügilt kõrvaldatud ja tagasi kutsutud.
Foto: Tarbijakaitseamet
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757