ETK Grupi netokäive kasvas aastaga 4 protsenti

ETK Grupi konsolideeritud netokäive oli mullu 438,6 miljonit eurot, kasvades aastaga 18,6 miljoni euro võrra, mis kindlustas grupile 20,2protsendilise turuosaga jätkuvalt turuliidri positsiooni, selgub täna avalikustatud ETK majandusaasta aruandest.

Aastaaruande põhjal kuulus 2013. aasta lõpu seisuga ETK Grupi ühistutele 353 müügiüksust, möödunud aastal lisandus kolm uut Konsumit ning kaks Maksimarketi kauplust.  Suurima osa grupi käibest moodustas 231,7 miljoni euro suuruse netokäibega kauplusekett Konsum. Kaupluseketi AjaO netokäive oli 2013. aastal 85,2 miljonit eurot ning Maksimarketi keti käive 78,3 miljonit eurot.

ETK Grupp, kuhu kuuluvad 19 ühistut ja ETK kontsern, teenis 2013.aastal 9,1 miljonit eurot kasumit.  Sealjuures ETK kontsern, mille moodustavad tulundusühistu ETK (Eesti Tarbijateühistute Keskühistu) ja tütarettevõtted ETK Jaekaubandus AS ning ETK Finants AS, teenis planeeritult kahjumit. ETK kontserni aruandeaasta kahjum oli 0,87 miljonit eurot. ETK juhatuse esimehe Jaanus Vihandi sõnul oli kahjum eelarves kavandatust oluliselt väiksem: „Planeeritust märgatavalt parema tulemuse kindlustas tõhus kulude kontroll, sisemiste tööprotsesside parendamine ja keskendumine efektiivsuse kasvule olulisemates üksustes ning ETK Finantsi oodatust kiirem jooksvasse kasumisse jõudmine. ETK kontserni 2013. aasta miinus on põhjustatud tütarettevõtte ETK Jaekaubanduse  laienemisest varasematel aastatel.“

ETK kontserni tütaettevõte ETK Jaekaubanduse AS avas eelmise aasta juulis uue Pärnu Maksimarketi. Arenduspartneri poolse lepingutingimuste jämeda rikkumise tõttu oli ettevõte viimasel hetkel sunnitud loobuma Harkujärve Konsumi avamisest. „Sellest hoolimata jätkame oma strateegiliste eesmärkide elluviimist ja otsime aktiivselt uute kaupluste rajamise võimalusi Tallinnas,“ ütles Vihand.

ETK Grupi investeeringud kokku olid 2013.aastal 6,3 miljonit eurot, sellest ETK kontserni investeeringud moodustasid 1,8 miljonit eurot.

100% Eesti tarbijatele endile kuuluv ETK on vanim ja suurim Eesti jaekaubanduse vallas ühiselt tegutsev grupp. ETK Grupis tegutseb 19 tarbijate ühistut, millel on omakorda kokku ligi 83 000 klientomanikku ehk ühistu liiget. 20protsendilise turuosaga ETK Grupp on Eesti jaekaubandusturu liider.  ETK Gruppi kuulub enam kui 350 kauplust üle Eesti, millest suurema osa moodustavad toidu- ja esmatarbekauba ketikauplused Konsum, Maksimarket ning AjaO.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara