Maxima võib algatada hinnasõja

Leedu päritolu Maxima võib algatada hinnasõja, pelgab Läti endine peaminister Aigars Kalvitis. Leedus on poeketi riiulitele juba jõudnud Venemaale mõeldud piimatooted, mis on tavatoodetest kuni neljandiku võrra odavamad.

Läti endine peaminister Aigars Kalvitis rääkis intervjuus päevalehele Latvijas Avize, et arvestades põllumajandustoodete olukorda Lätis, tuleks kaupluseketi Maxima esindajad kutsuda läbirääkimistele. Kalvitis hoiatas, et ajal, kui piimatoodete hinnad langevad, võivad teised riigid alustada dumpingut.

„Ei maksa häbeneda. Esimesena tuleb vestlusele kutsuda Maxima esindajad. Selles olukorras on peamine risk seotud leedulastega, et nemad hakkavad hindu Lätis alla lööma,“ selgitas Kalvitis. „Kui märkame dumpingut, peame sellest kohe hoiatama Maximat. Euroopas on dumping keelatut,“ teatas ta.

Pärast seda, kui Kreml avalikustas Venemaale impordikeelu saanud kaupade nimekirja, on Leedu ettevõtjad ðokis ning otsivad kriisilahendusi, kirjutas Leedu majandusleht Verslo Þinios. „Oleme ðokeeritud. Ettevõtjate kohanemine sanktsioonidega saab olema raske,“ ütles UAB Limstar Group tegevjuht Justas Venckus väljaandele.

Leedulased eksportisid suure osa oma toodangust just Venemaale. Kaudselt jõuab seeläbi mõju ka Eesti piimatootjateni, kuna suur osa Eestis toodetud piimast veeti Leetu.

Leedus suur hinnalangus

Leedus ongi juba Maxima lettidele ilmunud piimatooted, mis olid mõeldud Vene turule. Enamgi, kett teeb tööd, et tuua lettidele ka keelu alla sattunud lihatooted ning lubab peagi alustada läbirääkimisi ka puu- ja köögiviljakasvatajatega. Vene turule mõeldud toodangu hind saab olema 20-25 protsenti odavam sellest, mida tarnitakse siseturule.

„Puu- ja köögivilja kasvatajad ei ole meie poole palvega veel pöördunud. Praegu tarnivad nad meie ketti tavalise koguse toodangut. Kuid muutusi võib oodata lähemate päevade jooksul, kui Vene piirilt naasevad kaubikud, kes vedasid nii meie riigis kasvatatud kui ka naaberriikidest pärit puu- ja köögivilju Vene turule. Seni on meile tulnud päringud vaid Poola puu- ja köögiviljade tarnijatelt,“ selgitas Maxima LT Milda Januðkeviciene Leedu meedias.

Alates kolmapäevast müüb Maxima Leedus ettevõtte Pieno þvaigþdes toodangut, mis oli mõeldud Vene turule. Neljapäeval lisanduvad valikusse jogurtid, hapukoor ja juustud firmalt Vilkyðkiu pienine ning uuel nädalal Rokiðkio suris toodang.

Maxima LT peadirektor Arunas Zimnickas ütles peale kohtumist Leedu peaministri Algirdas Butkeviciusega, et Vene turule mõeldud lihatooted saabuvad poelettidele lähiajal. „Liha osas peetakse praegu alles läbirääkimisi koguste ja säilivusaja üle. Praegu liha veel müügil ei ole, kuid lähiajal peaks see saabuma,“ ütles kolmapäeval Zimnickas.

Ka Lätis hinnad kukuvad

Ka Lätis on juba hinnad languses. Nii otsustas Läti suurim piimatoodete tootja ja Venemaale turustaja Food Union oma toodete hinda Lätis langetada 30 protsenti. Uued hinnad hakkavad kehtima järgmisest nädalast, vahendas Läti Delfi. Seejuures kuulub Food Union Vene ärimees Andrei Beshmelnitskile. Poolteist aastat tagasi vihjati, et Oliver Kruudale kuuluva Tere võimalikust müügist nimetatud Vene investorile.

Kruuda ise selliseid kuuldusi ei kinnitanud. “Ma ei usu seda,” vastas Kruuda küsimusele, kas samad Venemaalt pärit investorid võivad ära osta ka Tere ASi. “Me oleme kunagi päris lähedalt (Andrei Beskhmelnitskiga – toim) rääkinud, aga see oli üle kahe aasta tagasi ja see oligi enne seda, kui ta Lätis need sammud astus,” nentis ta toona.

Osale arutelus

  • Harry Tuul

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara