25. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubamaja nõuab tagasi ka reklaamimaksu

Tallinna Kaubamaja AS teatas börsile, et kontserni tütarettevõtted nõuavad kohtu kaudu tagasi reklaamimaksu kokku 550 tuhat eurot. Vaid kahe nädala eest teatas ettevõte, et taotleb kohtu kaudu Tallinna linnalt 3,27 euro suuruse müügimaksu tagastamist.

Tallinna Kaubamaja AS tütarettevõtted Selver AS, Kaubamaja AS, AS Viking Motors, Kia Auto AS, Tallinna Kaubamaja Kinnisvara AS, Tartu Kaubamaja Kinnisvara OÜ ja OÜ TKM Beauty Eesti taotlevad tagasi ajavahemikus juuni 2011 kuni juuli 2014 makstud reklaamimaksu, teatas ettevõte börsile.

Reklaamimaks on kohalik maks, mida maksavad füüsilised ja juriidilised isikud omavalitsuse territooriumil paigaldatud, samuti omavalitsuse territooriumil elunevatele ja asuvatele füüsilistele ja juriidilistele isikutele kuuluvatena registreeritud ühissõidukitele paigaldatud kuulutustelt ja reklaamilt.

Ülaltoodud ajavahemikul tasusid Tallinna Kaubamaja AS kontserni tütarettevõtted reklaamimaksu kokku 550 tuhat eurot. Reklaamimaksu regulatsioon on ettevõtte hinnangul vastuolus põhiseadusega ning riigikohtu praktikaga.

Reklaamimaksu tagastuse taotlemise eesmärgil esitas Tallinna Kaubamaja parandatud reklaamimaksu deklaratsioonid, mille tõttu algatasid Tallinna Ettevõtlusamet, Tartu Linnavalitsuse rahandusosakond ja Pärnu Linnavalitsuse finantsjuhtimisteenistus tagastusnõuete kontrollimenetlused.

Kontrollimenetluste tulemusena on tänaseks Tallinna Ettevõtlusamet ja Tartu Linnavalitsuse rahandusosakond andnud välja maksuotsused, mille kohaselt jäeti tagastusnõuded rahuldamata. Seetõttu esitavad Tallinna Kaubamaja AS kontserni tütarettevõtted täna, 25.08.2014, Tallinna Ettevõtlusameti ja Tartu Linnavalitsuse rahandusosakonna maksuotsuste peale kaebused Tallinna ja Tartu Halduskohtutele.

Juhul kui Pärnu Linnavalitsuse finantsjuhtimisteenistuse otsusega jäetakse tagastusnõue rahuldamata Pärnus, siis on kavas ka vastav maksuotsus vaidlustada Tallinna Halduskohtu Pärnu kohtumajas.

Reklaamimaksu vaidlustes nõustab ja esindab Tallinna Kaubamaja AS kontserni tütarettevõtteid advokaadibüroo Sorainen. Tallinna Kaubamaja AS kontserni tütarettevõtetel reklaamimaksu vaidlusega seoses jooksvad kulud peale riigilõivude puuduvad, tasu maksmine on kokku lepitud vastavalt vaidluse tulemusele.

Kuivõrd tegemist on juhtumiga, millega sarnaseid lõpplahendusi ei ole teada, siis ei ole käesoleval hetkel võimalik anda hinnangut tagastusnõude vaidluse tulemuslikkuse ja ajalise lõpplahenduse osas, kuid Tallinna Kaubamaja AS tütarettevõtjad ei ole kindlasti võtnud ette vaidlust, mida nad peaksid perspektiivituks.

Tallinna Kaubamaja AS informeerib börsi reklaamimaksu tagastusnõuetega seotud kohtuvaidluste olulistest kohtu määrustest ja otsustest börsi reglemendis sätestatud korras.

Autor: aripaev .ee, Harry Tuul

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757