Autor: Maarit Eerme • 3. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued tehnoloogiad muudavad kaupmehed tõhusamaks

Juunis PSI Groupiga ühinenud New Vision Baltija suurendab pakutavate teenuste valikut ning aitab muuta jaekette rohkem tõhusaks ning innovaatilisemaks.

PSI Groupiga ühinemisega muutub New Visioni kompetentsikeskus - mis müüb, juurutab ning toetab juba olemasolevaid lahendusi ning loob ja arendab uusi. „Pärast liitumist ettevõtete grupiga PSI Group laiendame oma äritegevust uutel turgudel ja saame osutada rohkem uusi ja nõutuid teenuseid juba olemasolevatele klientidele, kellega koostöö on olnud väga edukas,“ rääkis New Vision Baltija üks asutajatest ja peadirektor Evaldas Budvilaitis.

Budvilaitise sõnul suureneb lähiajal kindlasti iseteenindusega seotud tehnoloogiate kasutuselevõtt. „Iseteenindused on hea lahendus klientide teenindamiseks ja tööjõuprobleemi lahendamiseks,“ ütles Budvilaitis. Ta lisas, et kindlasti tuleb mõelda millisesse kauplusesse panna iseteeninduslahendus ning eelnevalt vaadata, kui kui suur hulk külastajaid kaupluses käib. „Lisaks saab selle lahenduse kasutuselevõtul tõsta ka teenindajate palku.“

Trendid

„Meie jaoks saavad trendid olla eelkõige kolmes valdkonnas: kuidas klient teeb ostu, kuidas klient maksab ning kuidas ta soovib saada premeeritud ehk lojaalsusprogramm,“ rääkis PSI Group ASA peadirektor Jorgen Waaler. Ta lisas, et kui kaupmees ei suuda muuta teenindust sujuvamaks, siis ei suuda ta ka kasumit teenida.

Waaleri sõnul võiksid Baltikumi ettevõtted kasutusele võtta kassa sularaha süsteemi (Cash Management), kus kassapidaja ei puutu reaalselt rahaga kokku. „Antud süsteemi pluss on see, et see aitab ettevõtetel hoida kokku raha lugemiseks kuluvat aega,“ rääkis ta.

„Lisaks võiksid kaupmehed ära kasutada seda sularaha hulka, mis neil kassas on. Nimelt on võimalik panna kassa tööle ATM-ina ja sularahaveoautole on võimalik anda märku, kui on tarvis rahale järgi tulla. See vähendab ettevõtete kulu ning annab võimaluse tulu teenida,“ tõi Waaler välja sularahasüsteemi kasutamise lisavõimalusi.

Teise asjana soovib PSI Groupi peadirektor ettevõtetel kasutada elektroonilisi hinnasilte, sest need on võimsad turundusrelvad, millega on võimalik kiiresti reageerida ja korraldada kampaaniaid. 

Kolmas aja ja inventari kokkuhoiu koht on kassatsoonis paiknevate tubaka- ja raseerimistoodete ning patareide väljapanek. „Kaupluses peab olema toodete suur varu, et kõik kassad oleksid tubaka- ja raseerimistoodetega varustatud ning pidevalt varitseb neid ka vargusoht," ütles Waaler. „Seega, kui müüa neid tooteid  kioskist (Ven safe), siis on tooted ühes aparaadis, kaupluses on lihtsam inventuuri teha, klient saab kõik tooted ühest kohast kätte ning kassapidaja ei pea tegelema turvaelementide eemaldamisega.“ Tema sõnul on hetkel Eestis kasutatav infoleti süsteem halb, sest inimene, kes ei ole väga suur suitsetaja, siis ta ei viitsi minna eraldi järjekorda seisma ning aega veetma. „Seega selle süsteemi alusel peaks tõusma ka toodete läbimüük,“ on Waaler kindel. 

Populaarne teenus

New Visioni kõige populaarsem teenus on help desk, kes aitab jaekauplusi nende muredes ja jooksvates tehnilistes probleemides. „Päevas helistatakse help deski umbes 300 korda,“ ütles Budvilaitis. Suurimad mured, millega sinna pöördutakse on see, et kassaaparaat ei tööta, kassas ei ole toimunud hinnamuutust, kaal ei tööta, turvaväravad teevad häält, kaupluse juhataja ei ole saatnud kontorisse eelmise päeva müüke jne.

Kaubandus 10 aasta pärast

„10 aasta pärast kasutavad kaupmehed „click and collect“ süsteemi, kliendid maksavad mobiiliga ning kauplustes on teine väiksem kauplus (shop in shop) ehk keset toidukauplust on näiteks rõivakaupluse veebipoe kiosk, kus saab tooteid valida ning need tuuakse sulle järgmiseks päevaks pakiautomaati,“ rääkis Waaler kaubanduse lähitulevikust. Ta rääkis veel, et Oslos proovivad nad hetkel hotellides ühte innovaatilist süsteemi, millega on kergem hallata minibaaride kasutamist. „Koridoridesse on paigaldatud müügiautomaadid, kus klient saab tooteid hotelli uksekaardi alusel ning hiljem lisatakse tooted automaatselt hotelliarvele,“ tõi Waaler näite hotellide probleemi lahendusest, kus kliendid unustavad öelda, et kasutasid minibaari.

„Uued ideed tulevad inimesi kuulates ning analüüsides, mis kauplustes toimub. Vaatame valupunkte ja mõtleme, kuidas neid parandad,“ rääkis tooteinnovatsioonist Budvilaitis.

Jaekaupmehed keskenduvad kasumile. Klientidele on tähtis õige toode, mugav ostmine ja head hinnad. „Kui jaekauplused hetkel ei investeeri, siis tulevikus ei pruugi ka kasumit saada,“ sõnas Budvilaitis. Lisades, et üldjuhul jaeketid võtavad tehnoloogilisi lahendusi kasutusele, kuid nende jaoks tuleb selgelt välja tuua, mis on tema kasu, palju ta säästab ning kui palju ta teenib sellega.

PSI Groupi missiooniks on muuta klientide ostukogemus kaupmehele kasumlikumaks ning Waaleri sõnul on neil hea ülevaade uutest trendidest erinevates riikides.

New Vision kuulub ülebaltilisse ühise nime "New Vision" all tegutsevasse IT firmade koossisu, olles üks juhtivatest IT firmadest Balti riikides. On tegutsenud enam kui 20 aastat Lätis, Leedus ja Eestis. Lisaks on veel projektid Venemaal, Itaalias ja Ukrainas. PSI Groupiga ühinemisel on plaan laieneda ka Poola. Ettevõte ühendus on spetsialiseerunud IT teenustee juurutamisele kaubandusettevõtetes ja toiduainetööstuses. New Vision Baltija teenindab Eestis kokku üle 400 kliendi ning kõige suurem neist on Rimi Baltic.

New Visioni 2013 aasta müügitulu oli 1,34 miljonit ning kahjum 1007 eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757