Autor: Kaubandus.ee • 24. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet leidis kaubandusest neli lastele ohtlikku toodet

Tarbijakaitseamet kontrollis sel suvel lastele mõeldud mänguasjade, ehete ja söögitoolide vastavust nõuetele. Kokku avastasid inspektorid neli lastele ohtlikku toodet.

Amet võttis Euroopa Liidu laste söögitoolide ohutuse projekti käigus testimiseks neli tooli, millest üks, Tarmeko LPD OÜ toodetav laste söögitool Nino, ei vastanud ohutusnõuetele. Nimelt ei olnud tooli tõkestussüsteem selline, mis oleks toolis istuvat last turvaliselt kinni hoidnud. Lisaks selgus, et tooli jalgevaherihm võib eralduda ning selle tulemusena tekivad teravad servad, mis võivad põhjustada vigastusi.

Ühtlasi kontrollis amet nukkude ohutust ning testi tulemus näitas, et kaks toodet sisaldasid lubatust rohkem ftalaate. Ftalaate kasutatakse peamiselt plastikust toodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Oma olemuselt on nad inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid. Ohtlikuks tunnistati nukk Diana, mis sisaldas ftalaate 300 korda rohkem kui lubatud ja mida levitas L&A Hulgikauba OÜ, ning nukk Fashion Charming, mis sisaldas ftalaate 337 korda lubatust rohkem ja mida levitas Anaimar OÜ.

Lisaks kontrollis tarbijakaitseamet nikli eraldumist 11 moeehtes. Liblikaga sõrmus Fashion Rings, mida levitas Tianne OÜ, osutus testi tulemusel ohtlikuks, kuna sellest eraldus 9,6 korda lubatust rohkem niklit. Kokkupuutel nahaga võib tootes olev nikkel põhjustada ülitundlikel inimestel allergiat. Niklit ei tohi kasutada toodetes ja selliseid tooteid ei tohi turule viia, kui nikli eraldumise määr nende toodete osadest, mis nahaga otseselt ja pikaajaliselt kokku puutuvad, on lubatust suurem.

Amet alustas kõigi nõudeid rikkunud ettevõtete suhtes haldusmenetlust. Ohtlikud tooted on praeguseks müügilt kõrvaldatud ja tagasi kutsutud. Kui mõni tarbija on ostnud mõne eelpool kirjeldatud ohtlikuks osutunud toote, siis on tal õigus see poodi tagasi viia ja makstud raha tagasi saada.

Söögitool Nino, mida tootis Tarmeko LPD OÜ. Toode on müügilt kõrvaldatud ja tagasi kutsutud.
Foto: Tarbijakaitseamet
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757