Autor: Maarit Eerme • 2. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mikser: kassapidajatele normaalne palk ja tööaeg

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul on üks konkreetne samm, mida riik saab teha nii kaubandustöötajate maine tõstmiseks kui ka sissetulekute suurendamiseks, on võtta suund alampalga tõstmisele läbi tulupoliitilise kokkuleppe ning ühiskonnas võiks tekkida diskussioon, kus kaubanduskettidel oleks lahtioleku aega mõistlik lühendada.

Alampalka tuleks tõsta tulupoliitilise kokkuleppe kaudu ning ühiskonnas võiks tekkida diskussioon, kus kaubanduskettidel oleks lahtioleku aega mõistlik lühendada, ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser.

Järgneb Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehe Sven Mikseri kommentaar:

Töötajate maine lahutamatu osa on töö tasustamine. Palk ei tähenda pelgalt sissetulekut konkreetsele töötajale, vaid peegeldab ka töökoha väärtustamist ühiskonnas ning positsiooni tööturul.

Teenindav sektor, kuhu kuulub ka valdav osa kaubandustöötajaid, on sissetulekute osas Eesti madalaimate hulgas. See tähendab, et alampalga tõusu mõju on teenidussektoris suurim, tõstes kogu palgataset kõrgemale. Sotsiaaldemokraadid on veendumusel, et kui inimene käib täistööajaga tööl, siis peaks palk võimaldama normaalset äraelamist. See, et tänane alampalga saaja elab vaesuses, on tegelikult piduriks kogu ühiskonnale. Palgavaesus on probleem, mis tuleb Eestis lähiaastatel lahendada, muidu võib tekkida uus olukord, kus ei ole enam inimesi ega ka probleemi.

Üks konkreetne samm, mida riik saab teha nii kaubandustöötajate maine tõstmiseks kui ka sissetuleku suurendamiseks, on võtta suund alampalga tõstmisele läbi tulupoliitilise kokkuleppe koos tööandjate ja ametiühingutega. Kompenseerimaks palgatõusu, mille mõju on suurem väljaspool Harjumaad, on mõistlik viia sisse regionaalne sotsiaalmaks, mis vähendaks mujal tegutsevate ettevõtete sotsiaalmaksu kulusid üheksa protsendi võrra. 

Ühiskonnas võiks küll tekkida diskussioon, kas suured kaubandusketid peavad olema avatud kella 23-ni või oleks mõistlik lahtiolekuaega lühendada kella 22-ni või 21-ni. Bensiinijaamad ja võib-olla veel mõned ööpoed võiksid jääda, aga on võimalik jõuda enne kella üheksat õhtul vajalik poeskäik ära teha. Inimesed planeeriksid oma sisseostud lihtsalt varasemale ajale nii nagu alkoholimüügi kellaajaline piirang on pannud ostjad uue olukorraga arvestama. Sotsiaaldemokraadina pean küll õigeks, et et kassapidaja peab saama elamisväärset palka ja tema tööpäev võiks lõppeda sellisel kellaajal, et ta jõuaks enne lapse magamajäämist koju.

Sven Mikser esines 24. septembril toimunud Äriplaanil, kus mainis, et Eestis on olukord, kus kassapidaja töötab kella 23ni õhtul ning jõuab koju alles siis kui laps juba magab. Lisaks peab ta ebapiisava palga tõttu pöörduma abi saamiseks sotsiaalametisse, mis ei ole normaalne.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757