Emor: kaupluste kliendid ei naudi ostuprotsessi

Emori uuringu andmeil on kokkuvõttes enam kui neli viiendikku klientidest rahul kaubanduskeskustes asuvate kaupluste kaubavaliku ja teenindusega, kuid samas ostlejate üldine suhtumine ostuprotsessi rahuolu ei peegelda.

„Emori poolt tänavu kevadel läbiviidud Eurobaromeetri uuring näitas, et oma eluga on rahul suur osa ehk 78% eestimaalastest ning see meeleolu peaks hästi kajastuma ka kaupmeeste argipäevas - rahulolevam klient käib poes sagedamini ja kulutab rohkem,“ ütles TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog täna Kaubanduse Aastakongressil esinedes. „Samuti on kliendid suures osas rahul toidu- ja tööstuskaupade poodide kaubavaliku ja teenindusega – seda kinnitas Tallinna kaubanduskeskuste viimatine seireuuring, kui üldised rahulolu näitajad eri kaupluste lõikes olid kokkuvõttes kõrgemad kui 80%.“

Samas aga tõdes Voog, et rahulolu valikuga ei taga üldist suhtumist ostuportsessi – eelmainitud uuringu kohaselt pakkus poode mööda käimine ja ostude tegemine lõbu vaid 36%-le küsitletuist. Kümme aastat tagasi oli see näitaja 48% ja viis aastat tagasi 41%.

Kaupmees mõjutab ostlejat Voogi sõnul peale teeninduse ja kaubavaliku veel peamiselt kahe aspektiga, milleks on väljapanek ehk kauba leidmise lihtsus ning kauba hind.

„Laia kaubavalikuga ja pidevalt muutuva kaubapaigutusega poes puutub klient kõige sagedamini kokku kahe probleemiga: kust leida soovitut ja kui kategooria on leitud, siis millist toodet sellest kaupade küllusest valida,“ lausus Voog. „Ehk siis mitmekülgne valik võib paradoksaalsel kombel ajada kliendi segadusse ja hakata pärssima ta aktiivsust ja otsuseid. Ta ei naudi enam ostuhetke.“

Voog lisas, et kaubapaigutuse üks printsiipe on see, et mida kiiremaks ja lihtsamaks tehakse ostmine ostlejale, seda rohkem ka ostetakse. „TNSi uuringud on näidanud, et lihtsam ostmine vähendab müügikadusid tegemata jäänud ostude näol, see aitab tõsta kaubandusettevõtte käivet ning aitab klienti paremini emotsionaalset siduda, kuna ostja positiivsed emotsioonid kaaluvad üles negatiivsed tunded.“

TNS Emor (ärinimi AS Emor) on 1990. aastal loodud teabe-ja uuringuteenuste pakkuja. Alates 2001. aasta algusest kuulub Emor üleilmsesse turundusteabe kontserni TNS. TNS on osa Kantar`ist, mis on maailmas suuruselt teine teabeteenuste kontsern.

Kaubanduse Aastakongressi üks toetajaid oli Norpe Eesti. Vaata kes osalesid kongressil ja millised ettevõtted olid parimad jae-ja hulgikaupmehed.

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara