Autor: Maarit Eerme • 5. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed: Tallinn ei saa keelata alkoholi müüki pühapäeviti ainult oma tahtest tulenevalt

Eesti Kaupmeeste Liidu hinnangul eeldab Tallinna Linnavalitsuse plaan keelata alkoholi müük pühapäeviti plaanitud meetme sobivust, vajalikkust ja mõõdukust käsitlevaid uuringuid – ilma mõjuanalüüsita pole alkoholiseadusest tulenevalt linnavolikogul pädevust kehtestada alkoholi jaemüügi ajalist piirangut.

„Tallinna Linnavalitsus kinnitas tänasel istungil korralduse eelnõu, millega peatatakse pealinna haldusterritooriumil pühapäeviti alkohoolse joogi jaemüügi õigus pooleks aastaks alates märtsist 2015. Eelnõu puudutab Kaupmeeste Liidu liikmete huve ning liit ei pea õigeks selliste piirangute kehtestamist,“ ütles Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai.

Merilai sõnul piirab Tallinna plaan intensiivselt ettevõtlusvabadust ning seetõttu peavad eelnõu eesmärkide saavutamiseks valitud vahendid olema proportsionaalsed. Proportsionaalsuse põhimõttele vastavuse kontroll toimub kolmel järjestikusel astmel: kõigepealt abinõu sobivus, siis vajalikkus ja vajadusel ka proportsionaalsus kitsamas tähenduses ehk mõõdukus.

„Viimast on selgitanud ka Riigikohtu varasem otsus, seetõttu ei tohiks siin olla mitmeti tõlgendamist,“ lausus Merilai. „Järelikult peab eelnõu koostamisele eelnema vastav mõjude analüüs, et oleks võimalik hinnata eelnõuga kavandatavate piirangute proportsionaalsust." Kaupmeeste Liit soovib, et talle edastataks tutvumiseks ja arvamuse andmiseks alkoholi müügi piirangut ettenägeva õigusakti eelnõu ning eelnõu aluseks olevad meetmete sobivust, vajalikkust ja mõõdukust käsitlevad uuringud ja analüüsid ning kriteeriumid erinevate piirangute kavandamisel.

Merilai sõnul praegu on alkoholiseaduses piisavalt reguleeritud alkohoolse joogi jaemüügi kaasamüümise ja kohaleveo müügivormi kellaajalised piirangud. „Alkoholiseaduse  § 42, mis reguleerib kohaliku omavalitsuse pädevust alkohoolse joogi jaemüügi reguleerimisel, ei sisalda volitust reguleerida täiendavalt alkohoolse joogi jaemüügi kellaaega, kaasa arvatud nädalapäevi.“ 

„Samas on tõepoolest võimalik avaliku korra tagamise huvides alkohoolse joogi jaemüügi õigus peatada kuni peatamise tinginud asjaolu äralangemiseni ehk  sellise piirangu kehtestamine saab olla ajutine ja kindla eesmärgi saavutamiseks,“ ütles Merilai. Lisades, et seetõttu on Kaupmeeste Liit seisukohal, et Tallinna Linnavolikogul ei ole pädevust eelnõu vastuvõtmiseks osas, mis puudutab alkohoolse joogi jaemüügi ajalist piirangut.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub kokku 50 liiget.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757