Autor: Maarit Eerme • 5. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasku investeerib 25 miljonit eurot

Tasku keskus investeerib 25 miljonit eurot ning alustab ülejärgmisel aastal ehitustöödega, mille tulemusel lisandub 10 000 m2 kaubanduspinda ning Tartu bussijaam muutub kaks korda suuremaks.

Taskku keskuse juhataja Eveli Opmanni sõnul saab Tartu Eesti esinduslikuma bussijaama ning Tasku muutub suurimaks kaubanduskeskuseks südalinnas. Lisaks on neil plaanis kasvatada ka restoranide ja kinode ala.

“Enamikes uutes kaubanduskeskustes on transport ja kaubandus ühendatud ning seda võrdselt kliendi mugavust ja kaupmehe huve silmas pidades. Lisaks saab Tartus ka busside väljumine viidud katuse alla ning bussi sisenemiseks ei pea enam õue astuma,” lausus Opmann.

Keskuse juhi sõnul on mõistetav, et sellise mastaabiga projekti juures on igaühel oma arvamus ja huvi - bussireisija ootab mugavat teenindust, kaupmees keskuse sidumist bussijaamaga, linnakodanik väärikat linnaväravat ning arhitekt professionaalset lahendust.

“Avalikud arutelud, sajad kohtumised, busside sõidutestid, bussijaama kasutajate uuringud ning parimate liiklusspetsialistide ja linnaplaneerijate kaasamine viimase kahe aasta jooksul on võimaldanud projektil areneda ning muutuda esialgsest paremaks – bussijaama ala on nüüd turvalisem, jalakäijate ja ratturite huvid eelistatud ning Soola tänavafront aktiivsem,” tähendas Opmann.

Tasku keskuse laienduse projekteerimistööd algavad järgmisel ja ehitus ülejärgmisel aastal. Kuna tegemist on eelkõige laiendusprojektiga, siis ehitustööd olemasoleva keskuse igapäevast toimimist ja kliente oluliselt ei mõjuta.

Käesoleva aasta kevadel korraldasid Tartu bussijaama kasutavad bussifirmad koostöös Tartu linnavalitsuse ja Tasku keskuse arendajatega näidisalal busside sõidutesti, mis kinnitas kavandatava transpordiskeemi sobivust ja ohutust.

Testisõidu tulemusel otsustas Tasku keskuse arendaja teha muudatuse projekti ning kavandada seni 4m ja 4,5m laiuste peatuskohtade asemel kõik võrdselt 4,2 m laiused. Kokku tuleb uude bussijaama 12 peatuskohta.

Lisaks sõidutestidele küsis Tasku keskus möödunud aastal kõigilt vedajatelt ka kirjalikke ekspertarvamusi. Nii Sebe, Tarbusi kui Lux Expressi esindajate hinnangul on tulevased lahendused sobilikud ning busside sisse- ja väljasõidu alade mõõdud piisavad tagamaks busside ohutut liiklemist.

2013. aasta lõpus viis Faktum & Ariko Tartu bussijaama külastajate seas läbi küsitluse, mille järgi olid kasutajad bussijaama asukohaga väga rahul, kuid soovitasid parandada liiklusturvalisust ning tõsta kassades teeninduse kiirust.

Lisaks liiklusturvalisusele tõid bussijaama kasutajad probleemina välja töötavate kassade vähesuse ning vähese avara ruumi. Nooremad küsitletud inimesed nägid vajadust ka kiirema interneti ja laste mängutoa järele.

2012. aasta augustis avati Taskus kolm miljonit eurot maksev juurdeehitus, mis ühendas kaubanduskeskuse Plasku büroohoonega. Kokku on Tasku keskuse (s.h. Dorpati) ehitusse investeeritud üle 60 miljoni euro, keskuses töötab üle 500 inimese.

Tasku keskuse arendaja on Lõuna-Eesti suurim kinnisvaraarendaja, 100-protsendiliselt Eesti kapitalil põhinev AS Estiko. Lisaks Taskule ja Emajõe Ärikeskusele on Estiko suuremad arendusprojektid Sisustus E-Kaubamaja, Kesklinna Keskus ning Tähe 4 büroohoone.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757