Autor: Maarit Eerme • 10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Philip Morris Eesti ja Maksu- ja Tolliamet sõlmisid toetuslepingu

Eile allkirjastasid maksu- ja tolliameti (MTA) peadirektor Marek Helm ja Philip Morrise Balti riikide tegevjuht Alberto Bernardi toetuslepingu, mille alusel toetab tubakatoodete maaletooja 190 000 euroga tollikontrolli teostamiseks vajalike vahendite soetamist.

MTA peadirektori Marek Helmi sõnul on erasektoriga hea koostööd teha. „Nähes, et MTA suudab tulemusi saavutada, on tubakaettevõte valmis kontrolliseadmetesse investeerima. Tubakatootjate kasu on salakaubitsejatelt tagasivõidetud turuosa, riigi huvi on sellelt turuosalt maksude laekumine,“ rääkis Helm. „Riigieelarvest ressursside jagamisel võiks rohkem ka sarnaselt erasektoriga toimida – raha eraldatakse siis, kui suudad oma eesmärke saavutada.“

Alates 2012. aastast on MTA jõulisemalt salasigarettide turgu kontrollinud ning Nielseni tühja paki uuringu kohaselt on võõrkeelse terviseohu hoiatusega sigaretipakkide osakaal langenud 25,3 protsendilt juba alla 20 protsendi, samal ajal on kasvanud salasigareti paki hind salaturul.

Philip Morris Eesti poolt makstav toetus võimaldab soetada uusi salakauba otsimiseks vajalikke seadmeid, näiteks endoskoope, tihedusemõõtjaid jms, millega on võimalik otsida salakauba peidikuid näiteks sõidukite kerekonstruktsioonide seest. MTA tollivaldkonna salasigarettide vastu võitlemisega seotud investeeringutest arvestatava osa katavad viimastel aastatel just tubakaettevõtted. Viimati aitas Philip Morris ametit septembris, kui rahaliselt toetati nelja uue tubakakoera ostmist ja koolitamist. Selgi korral edastab ettevõte ametile rahalise toetuse tehnilise varustuse soetamiseks. „Eraettevõtete poolne panustamine võib esmapilgul tunduda ootamatu, kuid võitlus salakaubaga ning tubaka salaturuga nõuab vahendeid,“ rääkis Helm.

„Sõlmitud toetusleping viib era- ja avaliku sektori koostöö salasigarettide vastases võitluses uuele tasemele. Salasigaretid kahjustavad nii meie äritegevust kui ka riigieelarve laekumisi Eestis. Tunnustame Eesti ametkondade kõrget töökultuuri ja pühendumust ning meil on hea meel olla nende kindel koostööpartner olulises võitluses salaturu vastu,“ sõnas Philip Morrise Balti riikide tegevjuht Alberto Bernardi.

MTA hinnangul oli sigarettide salaturu maht mullu ligi 15 protsenti ning selle tõttu jäi riigil saamata umbes 25 miljonit eurot tubakaaktsiisi ja 5 miljonit eurot käibemaksu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757