Autor: Kadrin Karner • 18. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õpi tundma: poevarga 9 tüüpi

G4S Eesti pani läbi huumoriprisma kirja üheksa erinevat tüüpi Eestis tegutsevaid poevargad. Loe läbi, äkki õnnestub sul mõnele kauplusele kasulik olla ning vargus ära hoida.

UNUSTASIN MAKSTA:

enim kohatav vargatüüp, levib kõikjal ning kõikides vanuse- ja sookategooriates. Enamasti unustab „unustaja“ maksta teiste toodete kõrval mõne väiksema asja eest, mis valdavas osas kipub ununema kas taskusse või kotti. Unustatut avastades teeb „unustaja“ üllatusest suured silmad ning enamasti lubab kogemata unustatud toote eest maksta.

TAGURPIDI KRISTUS:

kui Jeesus Kristus üllatas oma jüngreid, toites viie leiva ja paari kalaga tuhandeid inimesi, siis uue aja vargad üllatavad kassiire ja turvatöötajaid oskusega kaaluda lahtiselt pakutavaid tooteid tegelikust kaalust kergemaks. Kavala plaani õnnestumisel saaks kaaluga müüdavatest pirukatest, kommidest või puuviljadest (mis hinnasildi järgi kaaluvad õige vähe) söönuks mehine seltskond.

SILDISTAJAD:

siltide vahetamist harrastavad petturid eelistavad tegutseda suurte allahindluskampaaniate ajal lootuses, et suurenenud töökoormusega kassiirid ei pane tähelegi, et ühtäkki said Hugo Bossi teksad endale Sangari hinnasildi. Kuna suur osa „sildistajatest“ on hingelt kas tehnikud või aednikud, võib nende taskutest leida nii aiakääre kui näpitsaid.

PROOVIKABIINI SKEEMITAJAD:

see petturite tüüp kipub ületähtsustama proovikabiinide kaitsvat jõudu uskudes, et kaitsvate seinte vahel toime pandud pettus jääbki avastamata. Kõige sagedamini kasutavad “skeemitajad” proovikabiine alkohoolsete jookide ümbervalamiseks – selleks kasutatakse nii kaasavõetud tühja taarat kui ka kauplusest võetud soodsama hinnaga karastusjookide pudeleid.

SPORTLASED:

sportlase tunneb ära mahuka spordikoti järgi, millesse kogutakse kosmeetikatooteid, riideid ning muid kergesti realiseeritavaid tooteid. Põgenedes varguse avastanud turvatöötajate eest võib „sportlane“ arendada sellise kiiruse, mis paneks Usain Bolti kahvatuma, mistõttu hüütakse seda liiki vargaid ka „sprinteriteks“.

KÄRSITUD MAIUSTAJAD:

on kassajärjekordade põhimõttelised vihkajad, kes suurest vihast järjekordade vastu hävitavad meelepärased söögid-joogid veel enne kassani jõudmist. Oma tegude vabanduseks toovad nad reeglina nälja, janu ja mõistagi liiga pikad järjekorrad.

MEEDIKUD:

reeglina tunneb neid ära eksinud pilgu ning kaootilise liikumistrajektoori järgi. Erinevalt meeleheitel koduperenaistest, kelle ostuloogika võib vahel samuti ettearvamatu olla, tunneb pikanäpust „meediku“ ära taskus oleva süstla järgi. „Meedikud“ eelistavad varastada kergelt realiseeritavaid tooteid, mida plaani õnnestumise korral vahetatakse uue süstladoosi vastu. Ikkagi meedikud.

PÜROMAANID:

tulekummardajatest püromaanid usuvad tule puhastavasse ja vabastavasse jõusse, mistõttu kannavad alati kaasas välgumihklit, mille abil vabastavad kaupu ahistavatest turvaelementidest.

PEITUSE MÄNGIJAD:

on keskmisest poevargast veidi kõrgema IQ-tasemega, vähemalt nad ise arvavad nii. Kuna peitust on üksi võimatu mängida, toimetavad seda tüüpi vargad alati kambakesi. Ülesanded on ära jagatud: sel ajal kui üks peidab väljavalitud toote ära ning tõmbab seejärel endale turvatöötajate tähelepanu, üritab teine tootega märkamatult kauplusest lahkuda. Lustlikud peitusmängud pakuvad rõõmu ka turvatöötajatele, kes jälgides mänguilu videokaamerate abil, saavad lihvida oma professionaalseid oskusi.

Allikas: G4S Eesti

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757