Prisma võtab kasutusele 4-dokumendi tarne

2015. aasta jooksul läheb 4-dokumendi tarneprotsessile üle jae- ja esmatarbekaupade müüja Prisma.

Prisma Peremarketi turundusjuhi Silver Säga sõnul teevad nad hetkel ettevalmistusi, et üle minna 4-dokumendi tarnele. "Põhjus, miks me otsustasime seda just nüüd teha on see, et hetkel toimub Prismas kasutatava tarkvara ja programmide uuendamine ja arendamine," ütles Säga.

Telema turundusjuhi Kristina Uusi sõnul kavatsevad lisaks Prismale 2015. aastal 4-dokumendi tarnele üle minna ka Leedus asuv Maxima. "4DOC tarne on juba kasutuses Selveris (alates kevadest 2010) külmutatud ja jahetoodete osas; samuti Bauhofis (alates novembrist 2012) ning Rimi saadab ka vastuvõtukinnitusi," ütles Uus.

Mis põhjusel mitmed Balti riikide jaemüüjad otsustavad juurutada protsessi, milles liigub neli kaubadokumenti: 1) tellimus, 2) saateleht, 3) vastuvõtukinnitus ja 4) arve?

Telema sõnul soovivad jaekaupmehed nii esmatarvete kui ka ehituskaupade sektoris hoida eelkõige kokku kulusid ning saavutada konkurentsieelist. Nelja EDI-dokumendi kasutamine senise kahe asemel muudab tarneprotsessi veelgi täpsemaks. 4-dokumendi tarneprotsessis väljastatakse arve alles siis, kui klient on kauba kätte saanud ja kinnitanud saadud koguse vastuvõtukinnitusega.

Täpsem tarneprotsess vähendab oluliselt mõttetut tööd kogu tarneahela lõikes. Osapooltele tõuseb sellest otsene kasu:

- Arved on palju täpsemad, kuna need koostatakse vastuvõtukinnituse alusel. Kreeditarvete osakaal väheneb, seega saab kokku hoida administratiivkulusid.
- Konfidentsiaalne info ei lähe turu peale rändama. Saatelehel ja vastuvõtukinnitusel reeglina hindu ei kuvata, nii näeb ja teab neist väiksem hulk inimesi.
- Protsess on kiirem  - tooted jõuavad rutemini riiulitele ja tarnijad saavad oma raha kiiremini kätte.

4-dokumendi tarneprotsessi nõuete täitmine võib osutuda parajaks proovikiviks. Ettevõtted peavad muutma nii sisemisi protsesse kui ka IT-süsteeme. Täpsema tarnekorraldusega kaasnev väärtus on siiski suurem ja pikemas perspektiivis kaalub kindlasti üles esialgsed investeeringud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara