Autor: Maarit Eerme • 14. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pandipakendite tagatisraha ühtlustub 

Alates 1. veebruarist suureneb kõikide pandiga joogipakendite tagatisraha 10 eurosendini, sõltumata pakendi liigist või suurusest.

„Pakend – olgu pandiga või mitte – on väärtuslik toormaterjal, mida uuteks asjadeks ümbertöödeldes saab säästa palju energiat, vett ja muid ressursse. Seetõttu ongi väga oluline, et kõik väärtuslik materjal suudetaks ka efektiivselt kokku koguda. Pandisüsteem on tõestanud end ühe efektiivse meetodina, kuidas pakendeid metsa alla sattumisest päästa,“ ütles keskkonnaminister Mati Raidma.  

Eesti Pandipakendi juhi Rauno Raali sõnul on tagatisraha tõstmise peamiseks põhjuseks viimastel aastatel samm-haaval langustrendi näidanud pakendite tagastused. „Meie hinnangul hakkasid inimesed vähem taarat tagasi tooma pärast eurole üleminekut," ütles Raal. Eesti Pandipakendile tekitab kõige rohkem muret väikese plastpudeli madal tagastusprotsent. "Kui 2013. aastal oli suure plastpudeli tagastus 91%, siis väikestest plastpudelitest tagastati kõigest 79%. See tähendab, et väiksel plastpudelil on kõige suurem risk jääda meie elu- või looduskeskkonda reostama,“ selgitas Raal.

Kui praegu on pakendi tagatisraha suurus sõltuvalt pakendi liigist ja suurusest 4 või 8 senti, siis veebruarist on kõikide pakendite tagatisraha suuruseks 10 senti pakendi kohta sõltumata selle liigist ja suurusest. Pandimärgid (A, B, C, D, D korduskasutatav ja K korduskasutatav) ei ole visuaalselt seotud tagatisraha määraga, mis tähendab, et ka pakendite etiketid ei muutu ja pakendiettevõtjad ei pea neid ümber tegema.

„Lisaks keskkonnahoiule on muudatus kasulik ka tarbijate jaoks, sest alates uue tagatisraha jõustumise kuupäevast saab kõikide tagastatavate pakendite eest suurema määraga tagatisraha. Tagatisraha väljamaksmisel ei eristata pakendeid, mis on ostetud enne 1. veebruari. Tagatisraha suurusest tuleneva vahe kannavad Eesti Pandipakend ja tootjad,“ ütles Raal.

Eesti Pandipakend on 2005. aastal joogitootjate ja maaletoojate ning kaupmeeste poolt Pakendiseaduse alusel loodud tootjavastutusorganisatsioon, mille ülesandeks on hallata ja korraldada üle-eestilist tagatisrahaga koormatud pakendite (vee, karastusjoogi, õlle ja lahja alkohoolse joogi plastmass-, klaas- ja metallpakendite) kogumist, transporti, loendamist, sorteerimist ja taaskasutamist. Eesti Pandipakendiga on liitunud 239 tootjat ja maaletoojat ning pandipakendeid saab tagastada 850s kauplustele kuuluvas tagastuspunktis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757