Autor: Marta Jaakson • 22. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko kartelliprotsessi kaitsjad nõuavad õigeksmõistmist

Kaitsjad nõuavad nn Liviko kartelliprotsessis süüdistatute õigeksmõistmist ning rõhutavad, et prokuratuuri süüdistus on ebamäärane ja seetõttu on rikutud kaitseõigust.

Kolmapäevasel kohtuistungil said sõna süüdistatute kaitsjad. Kaitsekõnega alustas AS Liviko kaitsja Erki Kergandberg, kes märkis, et AS Liviko ei oletoime pannud ühtegi tegu, milles prokurör teda süüdistab. Lisaks tõi ta esile hulga menetlustoimingute läbiviimisel tehtud vigu, mis tema hinnangul ei võimalda teha järeldusi kohtueelse menetluse objektiivsusest.

Kergandberg rõhutas, et konkurentidevahelise keelatud kokkuleppe sõlmimiseks peaks kokkuleppe sõlmijad olema konkurendid. Liviko aga tema sõnul hüper- ja supermarketitega ei konkureeri. Ta rõhutas, et AS Liviko on alkoholitootja ja hulgimüüja, kelle hinnakokkuleppeid jaemüüjatega ei ole võimalik pidada konkurentidevaheliseks keelatud kokkuleppeks.

Kergandbergi sõnul üritab prokuratuur Livikot näidata hüper- ja supermarketite konkurendina AS Selveriga samasse kontserni kuulumise tõttu, ent see ei ole karistusõiguslikult võimalik. Kaks ettevõtet kuuluvad samasse kontserni, kuid kummalgi puudub teineteise tegudesse või otsustesse sekkumise võimalus. Kaitsja palus kohtul Liviko õigeks mõista.

Juba oktoobris nentisid selles kartelliprotsessis Eesti suuremate jaekauplejate ja teiste menetlusosaliste kaitsjad, et prokuröri esitatud süüdistus on ebamäärane ja arusaamatu. Ka täna jäid kaitsjad samale seisukohale. Muu hulgas lisati, et ebamäärase süüdistusega on rikutud kaitseõigust.

Liviko töötaja Andres Lubja kaitsja nentis, et kohtuasjas kogutud ja uuritud tõendid ei tõenda mis tahes toimingu toimepanemist. Tema sõnul on süüdistused paljasõnalised ning süüdistus põhjendamatu. Tiiu Valgu esindaja oli samuti seisukohal, et süülisuse väited on tõendamatud.

Maxima Eesti kaitsja Marko Kairjaki sõnul on ebaselge, mille alusel ettevõttele süüdistus esitati. Ta rõhutas korduvalt, et Maxima ei läinud väidetava kokkuleppega kaasa – mis selgub ka prokuröri tõenditest. „Fakt, et oli viinahinna muutmise kokkulepe, on vale,“ teatas ta kohtusaalis.

Mis on mis?

Eelmisel kevadel sai rida kaubandusettevõtteid riigiprokuratuurilt süüdistuse 2009. aastal konkurentidega teatud viinade jaehindade tõstmise kokkuleppimises.

Süüdistuse järgi on kartellikokkuleppega seotud Selver, Rimi Eesti Food, Maxima Eesti, Prisma Peremarket, Liviko ning Aldar Marketi ja Super Alko omanik AS Helter-R. Lisaks sai süüdistuse 11 nende ettevõtetega seotud isikut.

Kuna AS Helter-R süü ei ole suur, taotles prokurör selle ettevõtte suhtes kriminaalmenetluse lõpetamist ning mõistis neile kohustuse tasuda riigituludesse 6000 eurot. Helter-R nõustus otsusega.

Esmaspäeval nõudis prokurör kohtult ASile Liviko välja 1,5 miljonit eurot, Selver ASilt 1,3 miljonit eurot, Rimi Eesti Food ASilt 1, 35 miljonit eurot, Prisma Peremarket ASilt miljon eurot, Maxima Eesti OÜlt 1,2 miljonit eurot.

Eraisikutest kohtualustelt Kärt-Ragnar Kitselt nõuab prokurör karistust 56 000 eurot, Ivar Grossevilt 31 400 eurot, Rando Galinilt 22 680 eurot, Hallar Ränkilt 21 200 eurot, Andres Lubjalt 9128 eurot, Tiiu Valgult 36 180 eurot, Vaido Padumäelt 14 800 eurot, Marko Krusbergilt 3540 eurot, Ilja Kulikovilt 7900 eurot, Robert Sibulalt 7300 eurot, Marge Salustelt 11 000 eurot. Kalev Kivipalu suhtes taotles prokurör menetluse lõpetamist, sest tema süü ei ole suur.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757