Tallinna Kaubamaja kohtusaaga jätkub

Tartu halduskohus jättis eile rahuldamata Tallinna Kaubamaja ASi tütarettevõtete kaebuse Tartu linnavalitsuse otsuste peale, millega keelduti 1. juunist 2011 kuni 1. juulini 2014 tasutud reklaamimaksu tagastamisest. Ettevõtte lubas otsuse edasi kaevata.

Tallinna Kaubamaja teatas augustis börsile, et tema tütarettevõtted (Kaubamaja AS, Selver AS ja Tartu Kaubamaja Kinnisvara OÜ) taotlevad tagasi ajavahemikus juuni 2011 kuni juuli 2014 Tallinnas, Tartus ja Pärnus makstud reklaamimaksu.

Kui Tartu halduskohus näitas kaebusele punast tuld, siis Tallinnas ja Pärnus on Talllinna Kaubamaja kinnitusel kaebused menetlusse võetud, kuid kohtuistungite aegu veel kindlaks määratud ei ole.

Kaebus esitati põhjendusega, et reklaamimaksu regulatsioon on vastuolus põhiseadusega ning riigikohtu praktikaga, mis näevad ette, et kõik avalik-õiguslike rahaliste kohustuste olulised elemendid peavad olema sätestatud seaduses, selgitakse äsja välja saadetud börsiteates. Sealjuures lisatakse, et reklaamimaksu puhul olid mitmed olulised elemendid, nagu maksu määr ja selle arvestamise alused, jäetud kohaliku omavalitsuse kindlaks määrata.

Tartu halduskohus leidis, et kohalike maksude oluliste elementide kindlaksmääramise võib delegeerida kohalikule omavalitsusele ning kaebajate viidatud põhiseaduse sätted ja riigikohtu praktika kehtivad vaid riiklikele maksudele.

Halduskohus viitas siinjuures kohaliku omavalitsuse õigusele korraldada kohaliku elu küsimusi iseseisvalt. „Tallinna Kaubamaja tütarettevõtted kavatsevad kohtuotsuse edasi kaevata, kuna riigikohtu laialdasest praktikast tuleneb, et kõikide avalik-õiguslike rahaliste kohustuste olulised elemendid peavad olema kindlaks määratud seaduse tasandil. Kuna kohalik maks on samuti avalik-õiguslik rahaline kohustus, siis kehtivad need nõuded ka reklaamimaksule,“ seisab Tallinna Kaubamaja börsiteates.

„Oleme seisukohal, et kohaliku omavalitsuse autonoomia põhimõtet ei saa pidada ülimuslikuks võimude lahususe ja seaduse reservatsiooni põhimõttest ning maksukohustuslase seisukohast ei ole selget põhjust, miks peaks kohaliku omavalitsuse üksuste kogutavatele kohalikele maksudele kehtima leebemad nõuded kui teistele avalik-õiguslikele rahalistele kohustustele.“

Osale arutelus

  • Juhan Lang

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara