Autor: Tanel Raig • 26. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tere säästab uue taaraga kuni 200 000 eurot aastas

BEPCO juhatuse liige Margus Ärm kinnitas konverentsil Laoseis 2015, et nende uut kastisüsteemi kasutades jääb Tere piimatööstusel aastas üle kuni 200 000 eurot.

BEPCO on loonud renditaara süsteemi, millega on võimalik jaekaubandusse tarnida enamus toiduaineid. Süsteemis kasutatavad kastid sobituvad omavahel,  mis annab võimaluse optimaalselt täita veoauto kaubaruumi ja kuna tühjad kastid sobituvad üksteise sisse, siis hoida taara tagastusel kokku veoruumi.

BEPCO renditaara on kasutusel Tere piimatööstuses. Margus Ärmi sõnul oli Tere eesmärk BEPCO kastisüsteemi kasutusele võtmisel vabaneda ühekordsest kartongpakendist. Kui kartongi kulu on 10-15 senti kord, siis rendikasti hind on 15 senti kuus. Kast teeb kuus 3 ringi, mis teeb ühe kasutuskorra hinnaks 5 senti. „Tere rahaline kokkuhoid on sellest 150 000 – 200 000 eurot aastas,“ kinnitas Ärm.

Uudse kastisüsteemi on kasutusele võtnud ka Oskari Lihatööstus. „Juhtkond algselt ei uskunud, et nad üldse mingit võitu sellest saavad. Võtsid kasutusele lihtsalt sellepäraste, et tundus lahe,“ rääkis Ärm.

Oskaril oli varem kasutusel oma kastid, mis ei sobitunud üksteise sisse. Tänaseks on selgunud, et taara tagastamise efektiivsus on tõusnud kaks korda ja ühe auto, mis Tallinnast taarat tagasi võis käigust ära jätta.

Renditaara kasutamisega on ettevõtted pääsenud ka kapitalikulust. Kui kasti välja ostes maksab ettevõte kasti eest 4-5 eurot, siis kasti rentides on ettevõtte kulu 14-15 senti kuus. Tavapärane on ka, et jaanipäeva ja jõulude ajal on vajadus suurema hulga taara järgi. Renditaara kastid saab muul ajal tagasi anda, mitte hoida raha ja laopinda kinni kasutult seisva taara all.

Oskari Lihatööstus on BEPCO renditaara süsteemiga säästnud transpordikuludes 20%, Tere piimatööstuse võit on olnud 18%.

BEPCO renditaarasüsteem süsteem jõudis viimasel Logistika Aastateo konkursil kolme nominendi hulka.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757