Autor: Maarit Eerme • 25. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandusfirmad viivitavad rohkem laenude tagasi maksmisega

Pankade laenuportfelli kvaliteet jätkas veebruaris paranemist, ütles Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialist Mari Tamm. Ta lisas, et samas on viimastel kuudel halvenenud kaubandusettevõtete laenude kvaliteet.

Hulgi ja jaekaubanduse sektori alla liigituvate ettevõtete rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht on 2014. aasta teisest poolest alates suurenenud. Kui 2014. aasta keskel oli nende sektorite rohkem kui 60 päeva viivises olevate laenude osakaal 1% nende sektorite ettevõtetele väljastatud laenu kogumahust, siis 2015. aasta veebruaris 3,7%. See on kõrgem kui viivislaenude osakaal ettevõtete laenuportfellist keskmisena (1,8%).

Laene ja liisinguid väljastati Eesti ettevõtetele ja majapidamistele veebruaris aasta algusele omaselt mõõdukalt. Finantseerimisportfelli maht suurenes kuuga üsna vähe, ulatudes veebruari lõpus 15,3 miljardi euroni.

Ettevõtete laenu- ja liisinguportfell kasvas veebruaris aastavõrdluses 3,3%. Uusi laene ja liisinguid anti ettevõtetele välja 704 miljoni euro väärtuses, mis on ligi kümnendiku võrra rohkem kui eelmise aasta veebruaris. Viimastel kuudel on finantseeritud kõige enam kinnisvara-, tööstus- ja kaubandusettevõtteid. Nende tegevusalade ettevõtetele väljastati ligikaudu 70% veebruaris välja antud pikaajaliste laenude mahust.

Uusi eluasemelaene anti veebruaris välja ligikaudu sama suures mahus kui samal ajal aasta tagasi. Portfelli aastakasv oli selle aasta esimesel kahel kuul 2,9%. Majapidamiste muude laenude maht püsib juba pikemat aega samal tasemel, 1,4 miljardit eurot.

Laenude keskmiseid intressimäärasid on eelmise aasta teisel poolel ja selle aasta alguses mõjutanud enamiku laenude baasintressimäära 6 kuu Euribori langus. Veebruaris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,2%. Ettevõtetele välja antud laenude keskmine intressimäär on püsinud viimastel kuudel 2,5% juures.

Laenuportfelli kvaliteet jätkas veebruaris paranemist. Rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht eelmise kuuga võrreldes vähenes, moodustades kuu lõpus 1,6% laenuportfellist. Viimastel kuudel on mõnevõrra halvenenud kaubandusettevõtete laenude kvaliteet. Selle mõju tasakaalustab muude laenude kvaliteedi paranemine.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste aastakasv oli veebruaris võrreldav eelmise kuuga ja jäi 5,5% juurde. Hoiuste maht kasvas põhiliselt majapidamiste hoiuste suurenemise tõttu. Ettevõtete hoiuste maht muutus veebruaris vähe ja selle aastakasv püsis teist kuud 2% juures. Mitteresidentide hoiuste maht suurenes veebruaris tagasihoidlikult ning selle osakaal püsib 21% juures ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumahust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757