Autor: Maarit Eerme • 8. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitseamet leidis kaubandusest seitse ohtlikku toodet

Tarbijakaitseamet kontrollis veebruaris ja märtsis ohtlike toodete olemasolu Eesti turul Euroopa Liidu (EL) ohuteadete alusel. Amet leidis Eestis kokku seitse ohtlikku toodet, mida tänaseks enam müügil pole: neli mänguasja, teeküünlaalus, nahkkindad ja sõiduauto.

Kohtla-Järvel Diasir OÜ kaupluses oli müügil pardikujuline lükatav mänguasi, mis on väikelapsele ohtlik väikeste eraldatavate osade tõttu.

Liigse ftalaadisisalduse tõttu kuuluvad ohtlike esemete sekka Tallinnas Nõmmel Kiirend OÜ kaupluses Nefertiti müüdud nukk Sport Lovely, Sõpruse puiesteel asuvas Autogrill TÜ Siili kioskis müügil olnud mänguponi Yummi Toys Pony ja laste sõrmus Kids Party, mida müüsid Maxima Eesti OÜ kauplused. Kõik need kaubad on müügilettidelt kõrvaldatud. 

Tallinnas Tiger Stories Estonia OÜ kauplustes olid müügil teeküünlaalused, mis on ohtlikud ülekuumenemise tõttu ja võivad põhjustada tulekahju. Kaupleja oli kauba ohtlikkuse info saanud juba varem Taani importijalt ja müügilt ära võtnud.

Üks tarbijakaitseametile laekunud teade puudutas ka varem Prisma Peremarket ASi kauplustes müügil olnud punaseid nahkkindaid Jack Jordan Collection, mille koostises oli liigselt kroomi. Praeguseks neid  kindaid enam poeketi kaubavalikus ei ole.

Ohtlikuks osutus ka Eestis müüdud Toyota Yaris Hybrid, mida toodeti aastail 2012–2014. Maaletooja Toyota Baltic AS kutsus tootja korraldusel veebruaris tagasi 100 müüdud autot pidurivedeliku mahuti vahetamiseks.

Teadlikumad kauplejad olid ohtlikud kaubad juba enne kontrollkäike müügilt eemaldanud. Ülejäänud kõrvaldati müügilt tarbijakaitseameti nõudmisel.

Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu, et tarbijal on õigus ohtlik toode kauplejale tagastada ja saada tagasi makstud raha. Selleks peab ta pöörduma kauplusesse, kust toote ostis.

EL riigid edastavad ohuteateid ühise kiirhoiatussüsteemi RAPEX kaudu. Tarbijakaitseameti hinnangul peaks iga ettevõtja enne toodete müüki võtmist infosüsteemist kontrollima, et tegemist poleks keelatud toodetega. Euroopa Komisjon avaldab süsteemis igal nädalal andmeid ohtlike kaupade kohta, mis tuleb kõrvaldada kõikide liikmesriikide turgudelt.

Foto: Tarbijakaitseamet
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757