Autor: Mari Mets • 12. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed: maksulangus meid ei rikasta

Jaekaupluste juhid on veendunud, et kui riik langetaks Soome eeskujul toidukaupade käibemaksumäära, oleks see tarbijatele ainult positiivne ja ükski kaupmees sellest Eesti ülitihedas konkurentsis rikastuda ei saaks.

Toidukaupade käibemaksumäära vähendamisest võidaksid Soome eeskujul Eestis nii rikkad kui vaesed, sest Eesti konkurents sunniks kõiki kaupmehi hindu langetama, ütles Prisma juht Janne Lihavainen.

Käibemaksu langetamine toidukaupadele oleks tarbija ja kaubanduse vaatenurgast ainult positiivne, rääkis Lihavainen. Ta lisas, et teda julgustab selle poolt rääkima asjaolu, et sama tehti Soomes 2009. aastal ning uuringud näitasid, et toidu hinnad reaalselt langesidki ning nii tarbijad kui tarbijakaitseamet jälgisid hoolikalt kaupmeeste lubadusi hindu langetada.

Ka ETK juht Jaanus Vihand on veendunud, et toidukauba käibemaksu langetamisega väheneksid ka hinnad poes. „Seda, mida mõned poliitikud ütlevad, et kaupmehed ahnitseks omale siis lihtsalt rohkem raha, ei saa juhtuda. Konkurents on nii tihe, et tarbija jaoks hinnad kindlasti langeksid,“ sõnas ta.

„Igal juhul on ju toredam see, kui raha ühelt poolt kokku kogumise ja teiselt poolt laiali jagamise protseduuri asemel saaks rahvas kohe natuke rohkem tarbida ja kauba odavamalt kätte,“ lisas Vihand.

Ettepaneku toidukauba käibemaksu langetada tegi mitu aastat tagasi ka Lihavainen ise. „Minu meelest saaksid sellest kasu kõik inimesed, see teema on oluline erinevatele huvigruppidele: nii vaesematele inimestele, kelle tarbimisest peamine, kõige suurem osa ongi toit, kui ka suurema sissetulekuga inimestele, kellel oleks võimalik jällegi osta kallimat toitu odavama hinnaga,“ selgitas ta.

Riik ei toeta toiduainete madalama käibemaksu ideed

„Toiduainete madalam käibemaksumäär on äärmiselt ebaefektiivne meede väiksema sissetulekuga inimeste elujärje parandamisel, või kui hr Torrelli tsiteerida – "kõhu täis söötmisel". Muudatusest saaksid lisaks kaupmeestele kasu hoopis kõrgema sissetulekuga inimesed, kes kulutavad toidule rohkem, hoolimata kaupade lõpphinnast,“ ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees, reformierakondlane Remo Holsmer.

„Ühesõnaga, me ei toeta seda ettepanekut, selle asemel suurendab valitsus järgmise nelja aasta jooksul maksuvaba tulu 205 euroni kuus ja tõstab toimetulekutoetuse 130 euroni kuus,“ sõnas ta.

„Oluline on ka fiskaalne pool, käibemaksumäära langetamisest kaoks arvestatav eelarvetulu ja seda tuleks mõne teise maksumuudatusega kompenseerida. Vaevalt, et eelarveaugu katmiseks õnnestub toidupoodidel inimesi kaks korda rohkem sööma panna,“ lisas Holsmer.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757