Swedbank: ostujõud kasvab sel aastal oluliselt

Brutopalga kasv sel aastal küll veidi aeglustub, aga tänu tööjõumaksude alanemisele ja hindade tagasihoidlikule tõusule kerkib majapidamiste reaalne ostujõud märgatavalt, teatas Swedbank. Esimeses kvartalis ulatus netopalga reaalkasv 7%ni.

Järgneb Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmiku kommentaar:

Palgataset kergitavad riigi meetmed: miinimumpalkade kasv ja kõrgemad töötasud avalikus sektoris. Sotsiaaltoetuste kasv annab tarbimisse täiendava panuse. Tarbimine on majanduskasvule tänuväärne tugi ajal, mil eksport ja investeeringud suurenevad tagasihoidlikult. Jaemüügi maht tõusis esimeses kvartalis aastaga tervelt 8%.

Selle aasta esimeses kvartalis toimunud brutopalga kasvu aeglustumine (4,5%, aastases arvestuses) oli ootuspärane. Palga kasvu pärssisid ettevõtete tagasihoidlikud majandustulemused teatud sektorites. Osaliselt oli palgakasvu aeglustumise taga ka töötajate registreerimise kohustuse sisseviimine, mis lisas palgastatistikasse eelkõige madalama töötasuga inimesi.

Kõige enam tõusis brutopalk eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes kinnisvara valdkonnas, kus on tunda kinnisvarahindade kiire kasvu mõju. Palgad tõusid keskmisest kiiremini ka avalikus sektoris, sealhulgas hariduse ja tervishoiu valdkonnas. Brutopalk langes eelmise aasta algusega võrreldes ehituses ja mäetööstuses ning ei muutunud energeetikas ja veonduses-laonduses.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

AccountStudio - lihtsalt kohandatav terviklik äritarkvara

Äritarkvara, mida on võimalik kohandada erinevate nõudmiste ja tegevusaladega väike- ja suurettevõtetele. Tarkvara liidestab ettevõtte e-poe nii, et tehingud e-poes kajastuvad ilma valu ja vaevata nii laos kui ka raamatupidamises.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara