Autor: Maarit Eerme • 29. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: juhend soovitab küsida dokumenti neilt, kes paistvad alla 30-aastased

Kaupmeeste Liit koostas alkoholi müügi juhendi, mis näeb muu hulgas ette vanust tõendava dokumendi küsimise isikutelt, kes tunduvad olevat alla 30-aastased.

Alkoholi müügi juhendi eesmärgiks on kindlustada  alkohoolsete jookide jaemüügi nõuete täitmine takistamaks alaealiste ja joobeseisundile viitavate tunnustega isikute jaoks alkoholi kättesaadavust ning vähendamaks täiskasvanute liigsest alkoholi tarvitamisest tulenevaid kahjusid.

„Valminud juhend alkohoolsete jookide müügil toetab jaemüüjaid nende igapäevatöös, takistamaks täiskasvanutele mõeldud kauba müüki alaealistele. Juhend on väljundiks eelnevast koostööst Tervise Arengu Instituudi ja Sotsiaalministeeriumiga. Kaupmeeste Liit kutsub üles järgima väljatöötatud juhiseid ning neid rakendama,“ ütles Kaupmeeste Liidu tegevdirektor Marika Merilai.

Merilai hinnangul on müüjale suureks abiks see, kui on selged juhised, mille järgi toimida: „Juhend soovitab alkohoolseid jooke ostvate inimeste vanust kontrollida juhul, kui nad näevad välja nooremad kui 30-aastasted. Noore kliendi vanuse ära arvamine ei ole alati nii lihtne. Suurendades vanusekünnist 30 aastani, teeme kaupluse personalile dokumendi küsimise lihtsamaks. Vanusekünnise tõstmisega muutub dokumendi küsimine ja näitamine argisemaks ja tavapäraseks toiminguks.“

Kaupmeeste Liit loodab klientide mõistvale suhtumisele, kui neid tegelikust vanusest nooremaks peetakse ja dokumenti küsitakse.

Alkoholi müügi juhend soovitab samuti alkohoolsete jookide müügialal ja kassades vastavaid teavitusmaterjale – selleks on varasema koostöö raames Tervise Arengu Instituudiga olemas ilmselt paljudele tuntud plakatid ja kleebised.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub kokku 50 liiget, sealhulgas toidu- ja esmatarbekaupade turul moodustab liikmete osakaal üle 80%.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757