Mis harjutused aitavad müüjatel tervist hoida?

Töötervishoiuarst Ruudo Annuse sõnutsi saavad müüjad väiksemaid virgutavaid harjutusi teha ka töökohalt lahkumata, ent iga paari tunni järel oleks vajalik ka pikem paus.

Kassapidajad ja paljud teised poemüüjad peavad pea terve päeva jalgadel seisma. Kurnav töö mõjutab ka tervist, kuid õnneks on võimalik siiski midagi tööharjumustes muuta. Töötervishoiu valdkonnale spetsialiseerunud Mediserv OÜ töötervishoiuarst Ruudo Annus ütles, et iga kahe tunni tagant oleks hea teha 10-15 minuti pikkune paus. Piisab sellestki, et jalutada tualetti, einestada või võimalusel lihtsalt lamada. „Paljudele töötajatele võib olla sobiv puhkeruumi või muude mugavasse kohta paigaldatud kooli kehalise kasvatuse tunnist tuttav varbsein või rippumiskang. Neil on hea teha lühike, aga tõhus seljalihaste ja lülisamba sirutus,“ lisas ta.

Minipaus igas tunnis

Antud töövaldkonnas seisnevad virgutavad harjutused Annuse kinnitusel peamiselt jalgadele-seljale-kaelale suunatud tegevustes. „Osa neist nii-nimetatud mikropausidest on tehtavad ka töökohalt lahkumata, sooritades neid vastavalt enesetundele,“ lausus Annus ja viitas isomeetrilistele harjutustele, mis hõlmavad erinevaid lihasgruppe ja on tehtavad vähese liikumisega või sootuks ilma. „Liikuvamad harjutused vajavad vastavalt töö iseloomule rohkem ruumi ja ehk ka eraldatust, seda ka vastavalt töö iseloomule. Sellist liikumist võiks teha võimalikult sageli, aga minipause võiks teha vähemalt mõni minut igas töötunnis.“

Annus märkis, et tööandja suurim osa oleks sobiva tööajakorralduse loomine, et töötajad saaksid piisavalt pause teha. Lisaks võiks mõelda sobiva keskkonna – vastava sisustusega puhkeruumid – loomise peale. Unustada ei saa ka personali koolitamist. Viimase puhul on abi erinevatest infomaterjalidest ja õppustest. „Ka (töö)füsioterapeudi visiit sellise eesmärgiga töökohale võib olla täiesti asjakohane - hetkel on see teenus kättesaadavam Tallinnas ja Tartus (üldinfo lehel tööfüsioteraapia.ee - toim).“

Ortopeedilise tallaga jalatsid

Üks lisaaspekt müüjatöös on kindlasti mugavad jalanõud. Annus rääkis, et tööjalats võiks olla ortopeedilise tallaga, millel paksust ka päka all vähemalt 6-10 millimeetrit. Kasulikud on ka pöiavõlvide toed ning kannakõrgus peaks olema mõõdukas (20-30 millimeetrit). „Eestis on selles vallas mitmeid teenusepakkujaid: jalaexpert.ee, gadox.ee, jalaabi.ee, terviseabi.ee ja teised.“


Osale arutelus

  • Karoliina Vasli

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply veebipõhine kassa- ja laotarkvara

Erply on veebipõhine kassa- ja laotarkvara, mis on suunatud hulgimüügi, jaemüügi ja teeninduse valdkonnale. Kõik vajalik on standardlahenduses olemas ning lihtsasti juurutatav.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara