Autor: Pille Ivask • 8. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alibaba asus Venemaal pealetungile

Teisipäeval avas Alibaba Moskvas oma esimese kontori. Alibaba eesmärk on kanda kinnitada Venemaa turul ning suurt turuosa omavatele eBayle ning Amazonile konkurentsi pakkuda, kirjutab Forbes.

Venemaa väljaanne Kommersant kirjutas teisipäeval, et Alibaba registreeris 15. mail tütarettevõtte veebiaadressile www.alibaba.com.ru . Alibaba avas ka Moskvas ametliku kontori, selle sammu eesmärgiks oli Aliexpressi juhi Mark Zavadski sõnul hõlbustada koostööd Venemaa valitsusasutustega.

Hiina internetikaubanduse ettevõte Alibaba omab selliseid e-kaubanduse saite nagu Taobao, Aliexpress ning Tmall. Aliexpress on õigupoolest juba Venemaal olemas, ent uue müügisaidi avamine tähendab, et Alibaba tahab Venemaal võtta veelgi suuremaid mõõtmeid. Aliexpress on praegu Venemaal kõige külastatum e-kaubanduse sait. 2014. aasta teises pooles külastas Aliexpressi keskmiselt 15,6 miljonit inimest kuus. Võrdluseks, eBayd külastab kuus Kommersanti andmeil umbes 3,7 miljonit inimest ning Amazoni 1,7 miljonit.

Kommersant kirjutab, et vastavalt Alibaba andmeile on ettevõtte aktiivne kliendibaas möödunud fiskaalaastal 350 miljonit inimest. Alibaba Groupi käive oli 31. märtsil lõppenud fiskaalaastal 12,2 miljardit dollarit, netokasum 3,9 miljardit.

Eelmise aasta septembris tegi Alibaba kõigi aegade suurima aktsiate esmaemissiooni (IPO) mahus 25 miljardit dollarit. 1. juuni seisuga hindab Alibaba oma ettevõtte väärtuseks 222,9 miljardit dollarit.

Lisaks sellele sai Venemaa rikkuselt kolmandast mehest Ališer Usmanovist Alibaba Groupi aktsionär. Hiljem ütles Usmanov CNBCle antud intervjuus, et tema investeeringud Alibabasse on end ületanud juba 500 protsenti. Pole teada, kui suurt osalust Usmanov Alibaba Groupis omab, küll on mees öelnud, et oma aktsiaid ta müünud ei ole.

Omniva toob Alibaba juhi Jack Ma konsutandi Porter Erismani Eestisse, esinedes 14. oktoobril Kaubanduse Aastakongressil 2015 ja räägib sellest, kuidas Alibabast sai maailma üks suurim kaubandusettevõte. Lisaks toimub õhtul filmiseanss, kus vaatame Alibaba edulugu ja kasvu filmil.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757