Autor: Maarit Eerme • 17. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rendi suurus keskuses sõltub kaupmehe oskustest ja võimekusest

Cityconi kaubanduskeskuste rendipinnal on kulud üldjuhul 10 kuni 25 protsenti müügist ning ettevõtte Baltimaade äridirektor Mati Popsi sõnul sõltub protsendi suurus kaupmehe oskustest ja võimekusest äri teha.

Cityconi Baltimaade äridirektor ja Rocca Al Mare, Kristiine ja Magistrali kaubanduskeskuste juhatuse liige Mati Pops ütles, et tähtis on müük ja kui palju müügist moodustavad kulud rentimiseks. „Kulud meie keskuste rendipinnale on üldjuhul 10 kuni 25 protsenti,“ ütles Pops. Lisades, et protsendi suurus sõltub omakorda kaupmehe oskustest ja võimekusest äri teha (kauba sisseost, tööjõud jne).

Pops selgitas, et protsendivahemiku sees on põhirent ehk kindel summa, millele tuleb lisaks käiberent ja kõik kaasnevad kulud – näiteks turundus, haldus-hooldus, elekter, vesi ja küte.

„Rendi kauplemine toimub pakkumise ja nõudluse tingimustes ehk konkurents paneb hinnad paika,“ ütles Pops.

Colliers International Advisorsi Põhjamaade ja Baltimaade ostukeskuste tulemuslikkuse 2014 ülevaate põhjal on Viru Keskus Eesti suurima külastatavuse, parima asukoha ning tulemuslikum ostukoht Põhjamaades. „Antud positsioon dikteerib suuresti ka rendihinnad, mis sõltuvad ka teeninduskoha/kaupluse asukohast, kaubamärgist, pinna suurusest ja paljudest muudest teguritest,“ ütles Viru Keskuse juht Ants Vasar. Ta lisas, et rendilepingute konfidentsiaalsussätted ei võimalda rendiga seonduvat täpsemalt kommenteerida.

Vasar saab vaid mainida, et tulemuste optimeerimiseks kasutavad kõik ostukeskused kõiki võimalusi parima võimaliku tulemuse saavutamiseks sh renditaseme fikseerimist nii püsitasuna kui ka erinevaid variante käibepõhiseks rendiarvestuseks. „Kõik otsused langetatakse vastavalt olukorrale, vajadustele ning nii keskuse kui ka rentniku äri omapära ja turutingimusi arvestades ning siin ei ole ühte läbivalt ühetaolist sisulist lähenemist,“ rääkis Vasar.

Pärnu Kaubamajaka keskuse juht Ivar Pinsel kinnitas, et rendihinnad, tähtajad ja muu selline lepitakse rendileandja ja rentniku vahel kokku rendilepingut sõlmides. „Mingit „rusikareeglit“ hinnakujundamisel ei ole,“ kinnitas Pinsel. Lisades, et on palju mõjutegureid, mis võivad rendihinda kujundada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757