Eesti kaubavahetuse käibed langevad

kaubavedu, eksport, import, lennuk
Kaubavedu lennukiga

Mais alanes kaupade eksport aastatagusega võrreldes 6% ja import 10%. Esimese viie kuu kokkuvõttes on kaupade ekspordikäive 1% ja impordikäive 5% võrra väiksem. Osaliselt on kaubavahetuse käibe languse taga alanevad hinnad. Esimese viie kuu kokkuvõttes on Eesti tööstuse ekspordihinnad aastases arvestuses langenud 4% ja impordihinnad 3%. Hindade languse taga on kehv nõudlus ja ülepakkumine tooraineturgudel.

Kaubagruppide lõikes on pilt siiski üsna erinev. Mobiilsideseadmete, puidu, mööbli, mitmesuguste mõõteriistade ja mustmetallist toodete eksport kasvab. Oluliselt on vähenenud aga ehitusmasinate (transiit Lääne-Euroopast Venemaale), piima, viina ja naftaõlide eksport. Venemaa rolli ei maksa samas üle tähtsustada. Eesti ettevõtjad on oma sõltuvust Vene turust oluliselt vähendanud. Selle aasta esimeses kvartalis moodustas Vene turu osakaal Eesti kaupade ja teenuste ekspordist vaid 5%.

Eile avaldatud Konjunktuuriinstituudi uuringu järgi on Eesti töötleva tööstuse ettevõtete hinnangul nõudlus välisturgudel nende toodete järele allpool keskmist taset. Tööstusettevõtete kindlustunne on selle aasta esimesel poolel püsinud samas suhteliselt stabiilne. Ettevõtjad ootavad müügimahu, hindade ja töötajate arvu püsimist senisel tasemel. Riskidena nähakse jätkuvalt Venemaa/Ukraina konflikti ja Kreeka kriisi.

Viimaste kvartalite jooksul toimunud majanduskasvu kiirenemine Euroopas võib aasta teisel poolel taas pidurduda. Kuigi Kreeka osakaal Euroopa majanduses on väike, vähendavad hiljutised sündmused suure tõenäosusega investeerimisjulgust Euroopas isegi juhul, kui pühapäevaks suudetakse Kreeka abipaketi osas esialgne kokkulepe saavutada. Maailmamajandust ja toorainete hindu mõjutab ka majanduskasvu aeglustumine Hiinas.

 

Osale arutelus

  • Meelika Sander-Sõrmus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

8 põhjust, miks valida PilveNAV

PilveNAV on veebipõhine ja kuutasuline majandustarkvara arenevale ettevõttele, mis kasvab koos ettevõttega. Tarkvara on saadaval valmislahendusena ja taskukohase hinnaga.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara