Autor: Sirje Rank • 24. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes on toidukaupade müük e-poodides tänavu ülikiire kasvuga

Foto: Raul Mee
Soomes tänavu Toidukaupade müük internetis kasvab Soomes jõudsasti, ehkki moodustab kogu müügist alles murdosa ning on kaubandusettevõtete jaoks alles kahjumlik, kirjutab Kauppalehti.

Turu liider on praegu S-grupp, mis suurendas mullu toidukaupade müüki e-poes 66% ning hindab selle aasta esimese kuue kuu müügi kasvuks vähemalt 50%.

Teine suurem tegija selles vallas on Ruokakesko, mis alustas toikaupade müügiga e-poes läinud aasta sügisel ning keti poode, mis seda teenust pakuvad, tuleb järjest juurde.

Müük ise on alles tagasihoidlik. Soomlased kulutavad aastas toidukauplustes ca 16-17 miljardit eurot ja internetipoes sooritatud ostude osa sellest on vaid 20-30 miljonit eurot. Suurtest kaubakettidest pole näiteks odavmüügikett Lidl veel e-poodi avanud, kuna ei ole leidnud tasuvat moodust ostude kättetoimetamiseks.

Ka S-grupp ja K-grupp müüvad e-poes toitu praegu veel kahjumiga, kuna tegemist on alles pilootprojektide ja üldise testimisega.

Toitu tahetakse näha ja katsuda.

Konsultatsioonifirma Solita konsultant ja kaubandusala ekspert Arhi Kivilahti on seisukohal, et inimestes ei või kujundada arvamust, et e-poest ostmine on tasuta, kuna see ei ole mingil juhul tasuta.

„Kui teenus on hea ja lihtsustab kliendi argipäeva, siis võib klient selle eest ka maksta. Kõige halvem on, kui vallandub võidujooks teenuse hinnale,“ leiab ta.

E-poest ostetud kaupade kättesaamiseks on kaks viisi – kas lähed komplekteeritud ostukotile ise järele või tuuakse kaup koju. Viimasel puhul on mitmetunnine ajavahemik, mille jooksul peab kauba vastuvõtmiseks kodus olema. Nii võib siiski aja kokkuhoiu ja teenuse hinna poolest perspektiivikam olla ostudele ise järele minemise variant.

Suurimaks takistuseks e-poe kasutamisele näeb Kivilahti inimeste ostuharjumusi. Inimene tahab toidukaupa näha ja katsuda. Kogused on pigem väiksed, mis kalli kättetoimetamise hinna juures ära ei tasu. Ning ka on sortiment praegu e-poes alles piiratud ja teenus kättesaadav vaid linnades.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757