Tallinn nõudis reklaamimaksu jänese ja konna foto eest

Juulis jõustus Tallinna halduskohtu otsus, mis tühistas Tallinna Ettevõtlusameti trahvinõude ettevõttele, kelle loomakaupluste vaateaknal oli jänese, hamstri, kassi, kalamehe, koera, papagoide ja konna pilt.

Ettevõtlusamet käsitles neid pilte reklaamina ning nõudis reklaamimaksu tasumist, kuid halduskohus leidis, et poe akendele pandud loomapildid ei kujuta endast reklaami, mille eest kaupleja peaks reklaamimaksu tasuma, selgitab kohtuotsus.

Halduskohus märkis, et kunstfoto tunnustega pildid ei kujuta endast sedavõrd intensiivset üleskutset poes ostlemiseks, et neid saaks määratleda kui reklaami. Kohus lisas, et vastupidisele seisukohale võiks jõuda siis, kui akendel oleks viidatud konkreetsetele toodetele, mis saaksid ka juhuslikus möödakäijas tekitada seetõttu huvi kauplust külastada.

Kaebuse esitaja, OÜ Variant Seitse, peab loomapoodi Lasnamäel ja Õismäel. Kuna halduskohus langetas otsuse ettevõtja kasuks ning ettevõtlusamet otsust tähtajaks edasi ei kaevanud, siis peab linn tasuma menetluskulu 15 eurot.

Olulisem on aga selle kohtuotsuse tähendus, rõhutab Kaubandus-tööstuskoda. Kuna koja poole on pöördunud mitmed ettevõtjad, kellel on samuti tekkinud küsimusi vaateaknal oleva info maksustamisega, siis tegi koda Tallinna Ettevõtlusametile ettepaneku, et vaateaknal olev hinnakiri võiks olla reklaamimaksu vaba, sest ettevõtjal on seadusest tulenev kohustus anda tarbijale oma tegevuskohas asjakohast teavet kauba või teenuse kohta.

"Hinnakiri on informatiivse tähendusega ning pole intensiivne üleskutse kauba ostimseks," märgib kaubanduskoda oma uudiskirjas. "Ettevõtlusamet ei pidanud seda aga kahjuks vajalikuks. Seega on antud kohtuotsus olulise tähtsusega, kuidas tõlgendada, kas vaateaknal olev teave on reklaam või mitte."

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara