Marcel Kokkeel: Uue ostukeskuse rajamine on enesetapp

Cityconi juht Marcel Kokkeel
Cityconi juht Marcel Kokkeel

Eesti ostukeskuste turg on üleküllastunud, kinnitab sügisel Äriplaanil esinev Cityconi juht Marcel Kokkeel. "Ma tõesti ei tea, mida uute kaubanduskeskuste arendajad saavutada tahavad," sõnab ta.

Milline on teie prognoos Eesti ja Soome jaekaubandusturule?

Kõik sõltub sellest, mis seisus on majandus üldiselt. Kui tarbijad näevad, et sissetulekud ja jõukus kasvavad, läheb nende kindlustunne üles. Just tarbijate kindlustunne ajab tagant müügimahtude kasvu või langust.

Soome on praegu üks väheseid riike Euroopas, mis on languses, ja ka tarbijate kindlustunne on negatiivne. Eksport Venemaale kannatab, puidutööstusel on rasked ajad ja nii edasi, kuid asi on kinni ka mõtlemises. Kui inimesed tunnevad, et asjad lähevad vales suunas, siis nad hoiavad end tagasi. See on isekäivituv mehhanism.

Eesti on olnud üks paremate tulemustega üksusi kogu Cityconi grupis. Asjad on läinud tõusvas joones. Ent nüüd näen ma märke, et tarbijate kindlustunne kahaneb siingi.

Eestis tuleb turule uusi kaubanduspindu – on siin veel kuhugi minna?

See, mis toimub Eesti jaekaubandusturul, on ennekuulmatu! Turule tulevad aina uued hiiglaslikud kaubanduspinnad. Ent nõudlus ja pakkumine peavad olema tasakaalus.

Milliseid tulemusi enda keskutele ennustate?

Meil läheb teistest paremini, ja ma ütlen, miks: sest meil on paremad asukohad. Asukoht on see, mis toob inimliikluse – rahvas on justnagu vesi, mis voolab kõige loogilisemat rada pidi. Kristiine ja Rocca al Mare keskus alustasid oma loomulikus keskkonnas tagasihoidlikumalt ja on sestsaati kasvanud. Teine põhjus, miks me jääme ses mängus võitjaks, on ligipääs rahvusvahelisele turule. Seda ei saa kohalikud kaubanduskeskuste spetsialistid pakkuda, ka mitte suurimad neist. Samuti on meil tööl väga head inimesed.

Loe täispikka intervjuud Äripäevast!

Osale arutelus

  • Kertu Ruus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara