Valuutade kõikumine tõstab hindu

Valuutakursside kõikumine anna põhjuse hindade tõstmiseks. Soome fotokauba müüja lisab kuni poole võrra, siinsed ärid ennustavad väiksemat kasvu.

Sandman Grupi hulgimüügi kaubandusdirektor Martin Pedai ütles, et võrreldes jeeni nõrgenemisega mõjutab Euroopa jaoks oluliselt rohkem elektroonikakaupade hindasid just dollari tugevnemine. „Lõviosa tootmist on ikkagi Hiinas ja Aasias, selles mõttes Jaapani jeeni mõju Euroopale väga suur ei ole,“ lausus ta. Küll aga müüvad tema sõnul Hiinas või Aasias valmivat elektroonikat Jaapani tootjad kokkulepitult dollari vahendusel.

Dollar on nii jeeni kui ka euroga võrreldes viimastel aastatel märgatavalt tugevnenud. Dollar saavutas juunis taseme 125,07 jeeni, mis on esimene kord pärast 2002. aasta novembrit. Dollar on tugevnenud ka euro suhtes - aasta alguses tasemelt 0,73 tänase 0,92ni.

Soome digitehnika pood Rajala kirjutas eile oma kodulehel, et Canoni objektiivide ja kaamerate hinnad tõusevad tänasest valuutakursimuutuste tõttu. Hindade tõus oli märkimisväärne, ulatudes 30-50%.

Fototoodete hind pole Sandman Grupis lähiajal muutumas ja Pedai märkis, et Rajala hinnatõus on tõenäoliselt turundusliku taustaga. Pedai tõdes siiski, et enamus suuremaid elektroonikatootjad on sunnitud oma hinnakirja valuutakursi muutuste tõttu reguleerima.

„Kindel on see, et aastalõpu peale võib prognoosida hinnatõuse, pigem just dollari kursist tulenevalt,“ ütles Pedai. Sellegipoolest ei pidanud Pedai ligi 30-protsendilist hinnatõusu tõenäoliseks.

Loe Äripäevast, kuidas kommenteerib Overalli turundusjuht ja juhatuse liige Märt Haamer fototehnika hinnatõusu.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara