11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Klienditeeninduse telefoninumbrile helistamine ei tohi olla kõrgendatud tasuga

Klienditeeninduse telefoninumbrile helistamine ei tohi olla kõrgendatud tasuga
Foto: Freepik
Tarbijakaitseamet selgitab ettevõtjaile koostatud juhendis lühinumbrite kasutamise reegleid, mille järgi peavad ettevõtjad lepingulistele klientidele pakkuma telefoninumbrit, mis on tarbija jaoks põhitariifiga.

Tarbijakaitseamet toob välja, et ettevõtja pakutav klienditeeninduse telefoninumbrile helistamine ei tohi tarbijale kaasa tuua põhitariifist suuremat väljaminekut ehk tarbija peab lepingulistes küsimustes saama ettevõtjale helistada tavalisele laua- või mobiiltelefonile helistamisele kehtiva paketipõhise hinnaga. Ettevõtja võib kasutada ka lühinumbrit, kui sellele ei rakendu kõrgemat tasu.

Sellise nõude eesmärk on kaitsta tarbijaid täiendavate ootamatute tasude eest olukorras, kus tarbija juba lepingulise kliendina soovib telefonitsi näiteks täpsustada lepingu tingimusi, esitada kaebust või taganemisavaldust. Lühinumber võib lepingulistele klientidele olla kasutuses ainult siis, kui ettevõtja tasub ise võrguoperaatori küsitava tasu ning tarbija ei pea maksma kõne eest rohkem, kui pikale numbrile helistades.

Juhul, kui oluline on numbri lihtsus ja meeldejäävus, on ettevõtjal võimalik valida ka lihtsalt meeldejääv pikk telefoninumber, soovitab tarbijakaitseamet. Näiteks senise lühinumbri 1234 asemel on meeldejäävaks pikaks numbriks 888 1234.

Kõrgendatud tariifidega telefoninumbrid võivad jääda üksnes infotelefoni numbriks, kust saab teavet või esitada küsimusi ja soove olukorras, mil veel lepinguline suhe puudub või äriklienditeeninduse numbriks. Ettevõtja peab selgelt määratlema, milline telefoninumber on mõeldud tarbijatele, kes on sõlminud lepingu ja milline number on ette nähtud muudes küsimustes ühenduse võtmiseks. 

Kõrgendatud tasuga telefoninumbri juurde tuleb lisada teave kõne hinna kohta. Võimalusel tuleb telefonikõne algusesse lisada automaatvastaja tekst, milles teavitatakse tavapärasest kõrgemast tasust. Nii saavad tarbijad teha teadliku valiku millisele numbrile ja millise võimaliku tariifiga nad helistavad.

Juhendi koostamise ajendiks oli tõsiasi, et paljud ettevõtjad pakuvad tarbijatele lepinguga seotud küsimustes ühenduse võtmiseks lühinumbrit, millele helistamine erineb tavalisest paketipõhisest tariifist kuni kolmkümmend korda. Näiteks maksab kõneteenusnumbri alla liigituvale lühinumbrile helistamine tavaliselt vahemikku 20-30 senti minuti eest. Samas jääb paketipõhine põhitariif tavalisele lauatelefoni või mobiiltelefoni numbrile helistamisel 1-6 sendi piiresse. Seejuures lühinumbrile helistamisel algab kõneminuti maksumuse arvestus juba ooteajal, tavalisele numbrile helistamisel alates kõne vastuvõtmisest. Seetõttu on osa tarbijaid pidanud ettevõtjaga ühendust saamata tasuma ootejärjekorras olemise eest rohkem, kui on teenuse kuutasu, mille osas tal küsimusi on tekkinud.

Rohkem teavet: juhised ettevõtjatele võlaõigusseaduse § 281 lg 3 sätestatud nõude täitmiseks

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757